Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε σήμερα έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα Παλαιστινίων συζύγων από την Γάζα και την Δυτική Όχθη για να ζουν μαζί με τους συντρόφους τους εάν έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Πριν από 5 χρόνια, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προσφύγει εναντίον του νόμου αυτού κατηγορώντας τον ως ρατσιστικό και ότι παραβιάζει το βασικό δικαίωμα της απόκτησης οικογενειακής ζωής.
Την Τετάρτη, το ανώτατο δικαστήριο στα Ιεροσόλυμα, με ψήφους 6 υπέρ και 5 κατά, αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα, κάνοντας δεκτό το αντεπιχείρημα της κυβέρνησης πως ο νόμος είναι απαραίτητος μιας και Παλαιστίνιοι αντάρτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις επανασυνδέσεις των οικογενειών προς όφελος τους ώστε να αποκτήσουν Ισραηλινές ταυτότητες και να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο Ισραήλ.
Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ που περιλαμβάνεται στους ενάγοντες, σε ανακοίνωσή της σήμερα έκανε λόγο για «μαύρη ημέρα».
«Το δικαστήριο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η Ένωση.
Ο νόμος υιοθετήθηκε αρχικά από το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο το 2002, και επικυρώθηκε από το Ισραηλινό κοινοβούλιο το 2003. Το κείμενο προέβλεπε πως το μέτρο θα εφαρμοζόταν για ένα χρόνο, όμως το κοινοβούλιο παρέτεινε ξανά και ξανά την ισχύ του.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι Παλαιστίνιοι από την Δυτική Όχθη και την Γάζα οι οποίοι είναι παντρεμένοι με Ισραηλινό υπήκοο δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα ή για μόνιμη διαμονή στη χώρα.
Μια τροποποίηση του νόμου το 2005 έδινε την δυνατότητα στους Παλαιστίνιους άνδρες άνω των 35 και στις γυναίκες άνω των 25 να λαμβάνουν άδειες εισόδου, με προϋπόθεση την ανανέωσή τους κάθε λίγους μήνες. Ωστόσο απαγόρευε την απασχόληση, αλλά και την ένταξη των παλαιστινίων στην ιατρική και κοινωνική ασφάλιση.
Ήταν η δεύτερη φορά που το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αίτηση για κατάργηση του νόμου.
Η ACRI, δήλωσε πως ο νόμος πλήττει χιλιάδες Ισραηλινούς Άραβες πολίτες που είναι παντρεμένοι με Παλαιστίνιους.
Κάποιοι ζούνε αναγκαστικά χωριστά, άλλοι είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν στην Δυτική Όχθη ή την Γάζα, ενώ άλλοι ζουν στο Ισραήλ με προσωρινές άδειες παραμονής για τους συζυγούς τους.