Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που έχει ζητηθεί, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η τουρκική κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες την πληροφορία ότι ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για τα όσα είχε πει ο Κιλιτσντάργολου στις 9 Νοεμβρίου 2011, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί στις φυλακές Μέτρις στην Κωνσταντινούπολη τους δύο βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αλλά παραμένουν προφυλακισμένοι στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκενεκόν».
Στη δήλωσή του εκείνη ο Κιλιτσντάρογλου είχε πει ότι «οι δικαστές εμποδίζουν τους εκλεγμένους βουλευτές να αναλάβουν το αξίωμα του βουλευτή», τονίζοντας ότι «δεν μου πάει να τους αποκαλέσω δικαστές, διότι δικαστής είναι αυτός που κρίνει με τη συνείδησή του και λαμβάνει υπόψη τα αισθήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας».
Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον Κιλιτσντάρογλου για προσπάθεια επιρροής επί της δίκαιης δίκης, ενώ ταυτόχρονα έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη σχετική αίτηση για την άρση της ασυλίας του πολιτικού αρχηγού που θα προωθηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
Ανεξάρτητα από το αν το υπουργείο ή η εθνοσυνέλευση δεχθούν το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας, ο ίδιος ο Κιλιτσντάργολου ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ίδιος θα καταθέσει αίτηση στο προεδρείο της εθνοσυνέλευσης για την άρση της ασυλίας του.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Προσπάθησα, λένε, να επηρεάσω τη δίκαιη δίκη. Η δίκαιη δικαιοσύνη τους είναι αυτή που θεωρεί έγκλημα ένα βιβλίο που δεν έχει τυπωθεί, ή συλλαμβάνει τους φοιτητές που ζητούν δωρεάν παιδεία» και τόνισε: «Δεν χρειάζομαι την ασυλία. Σε λίγο να καταθέσω τη αίτησή μου για την άρση της».
«Εάν θέλετε να λογαριαστείτε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, τότε προχωρήστε στην άρση της ασυλίας μου» είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας σε πολύ έντονο ύφος. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, μαζί με τον Κιλιτσντάρογλου, άρχισαν να καταθέτουν αιτήσεις προς το προεδρείο της εθνοσυνέλευσης και οι βουλευτές του κόμματος για την άρση και της δικής τους ασυλίας.
Την ίδια ώρα, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με την εισαγγελική έρευνα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να απαντήσει: «Έγινε αυτό που έπρεπε».
Σχολιάζοντας χτες αργά το απόγευμα την είδηση περί εισαγγελικής έρευνας, η εκπρόσωπος τύπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μπιργκιούλ Αϊμάν Γκιουλέρ είπε ότι «το κυβερνών κόμμα, αφού έχει οδηγήσει τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση με τους γείτονές της, αυξάνει τις επιθέσεις της προκειμένου να κρύψει το βούρκο στον οποίο έχει πέσει. Η κατάρρευση αυτή στην εξωτερική και στην εσωτερική πολιτική δεν μπορεί να εμποδιστεί με τέτοια μέτρα καταπίεσης. Το κυβερνών κόμμα στο εξής είναι το κόμμα της δικτατορίας την οποία ονομάζει προωθημένη δημοκρατία».