Να «ξεκολλήσει» τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, που δείχνουν να έχουν πέσει σε τέλμα, θα επιχειρήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, λέγοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες πως είναι κοινή η ευθύνη να γίνει με ομαλό τρόπο η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.
Σε ομιλία της στη Φλωρεντία, σήμερα, η Μέι αναμένεται να πει πως η ιστορία θα κρίνει το Brexit «όχι για τις διαφορές που αντιμετωπίσαμε αλλά για το όραμα που μοιραστήκαμε».
Όπως γράφει το BBC, η Τερέζα Μέι θα προτείνει διετή μεταβατική συμφωνία, μετά τον Μάρτιο του 2019, ενόψει μιας μόνιμης εμπορικής συμφωνίας. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει καταβολή 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα δύο ετών.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της επικείμενης ομιλίας της, η πρωθυπουργός θα πει πως η επιτυχής τελική συμφωνία είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των χωρών της ΕΕ. «Αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, τότε όταν γραφτεί αυτό το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής μας ιστορίας, θα το θυμόμαστε όχι για τις διαφορές που αντιμετωπίσαμε, αλλά για το όραμα που μοιραστήκαμε. Όχι για τις προκλήσεις που αντέξαμε αλλά για τη δημιουργικότητα που χρησιμοποιήσαμε για να τις υπερβούμε. Όχι για μια σχέση που έληξε αλλά για μια νέα συνεργασία που άρχισε».
Η Μέι αναμένεται να πει πως εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ μπορούν να είναι «ευρηματικοί και δημιουργικοί» για την εγκαθίδρυση της νέας σχέσης τους, και οι δύο πλευρές μπορούν να είναι «αισιόδοξες για το μέλλον».
«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον οι διαπραγματεύσεις μας να επιτύχουν, πιστεύω πως μοιραζόμαστε ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης για να λειτουργήσει αυτή η αλλαγή ομαλά και συνετά, όχι μόνο για τους ανθρώπους του σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές που θα κληρονομήσουν τον κόσμο που θα τους αφήσουμε» θα αναφέρει.
Σύμφωνα με το BBC, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα κάνει μια «ανοιχτή και γενναιόδωρη» προσφορά, πιθανώς 20 δισ. σε ορίζοντα 2ετίας, ποσό που μπορεί να καλύψει μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Δεν αναμένεται όμως να διευκρινίσει ακριβώς το ποσό ή εάν θα δοθεί σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, καθώς αυτά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες πως η επίτευξη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών αλλά και πως περιμένει «καθαρές δεσμεύσεις» από το Λονδίνο σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και το ιρλανδικό σύνορο. Χωρίς επίλυση αυτών των ζητημάτων, δεν μπορεί να υπάρξει μεταβατική συμφωνία, είπε.
Ο τέταρτος γύρω των διαπραγματεύσεων για το Brexit αρχίζει τη Δευτέρα. Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα γίνει τον Μάρτιο του 2019.