Βολές δέχεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με χειρισμούς που φέρεται να έκανε στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε αναφορά στο άτυπο έγγραφο που κατέθεσε το τελευταίο βράδυ (6.7.2017) στο Κραν Μοντανά ο γγ του ΟΗΕ, το περιεχόμενο του οποίου καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η εποπτεία εφαρμογής της λύσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό Active ο κ. Νεοφύτου αποκάλυψε ότι «όχι μόνο έγινε λόγος για το άτυπο έγγραφο του γγ στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά ο ίδιος προσωπικά μίλησε για την αναγκαιότητα να καταστήσουμε ως κεκτημένο τόσο το πλαίσιο Γκουτέρες όσο και το άτυπο έγγραφο».
Ζήτησα, είπε, να το καταστήσουμε «προίκα της διαδικασίας». Αυτό, πρόσθεσε, είναι γραμμένο στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου. Χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός SIGMA αποκάλυψε το περιεχόμενο του εγγράφου, που έχει τίτλο «Νon paper on implementation monitoring framework» (μη έγγραφο [άτυπο] σχετικά με το πλαίσιο παρακολούθησης της εφαρμογής (σ.σ.: της συμφωνίας λύσης).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρίστου Χαραλάμπους ο κ. Γκουτέρες ως πεδία εφαρμογής αναφέρει: Συνταγματικές πτυχές της λύσης, εδαφικές αναπροσαρμογές, κανόνες αστυνόμευσης, απόσυρση ξένων στρατευμάτων και αποστρατιωτικοποίηση εγχώριων δυνάμεων, εφαρμογή της συμφωνίας για το περιουσιακό και συμμόρφωση με το κεκτημένο της ΕΕ (παρακολούθηση από την ΕΕ).
Το πρώτο επίπεδο παρακολούθησης της εφαρμογής επί του εδάφους περιλαμβάνει την απομάκρυνση των στρατευμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση. Η παρακολούθηση προτείνεται να γίνει από την αποστολή του ΟΗΕ, η οποία θα υποβάλλει εκθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάθε τρεις μήνες για όλες τις πτυχές της συμφωνίας.
Το δεύτερο επίπεδο παρακολούθησης θα είναι η Επιτροπή των Μερών (COP) -ένα συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προτείνεται να μετέχουν 2 εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (1 Ε/Κ, 1 Τ/Κ), 1 εκπρόσωπος από κάθε συνιστών κράτος, 1 εκπρόσωπος από την Τουρκία, 1 εκπρόσωπος από την Ελλάδα, 1 εκπρόσωπος από το Ηνωμένο Βασίλειο, 1 εκπρόσωπος του ΟΗΕ που θα προεδρεύει- αποτέλεσε σημείο τριβής, αφού περιλαμβάνει και τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, η πρώτη σημαντική ένσταση της ελληνοκυπριακής πλευράς αφορούσε τη συμπερίληψη των συνταγματικών πτυχών, διότι θεωρεί ότι κάτι τέτοιο νομικά παραπέμπει σε εξωτερικές εγγυήσεις. Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε, γιατί, όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα το πλαίσιο Γκουτέρες να καταστεί κεκτημένο της διαδικασίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον είχαν κατακεραυνώσει, ενώ μετά τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας ήγειραν θέμα ότι δεν συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο.
Σχετικά υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει τη συνθήκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κ.ο.κ.». Δυστυχώς, είπε, «αυτό το κείμενο εκείνο το βράδυ, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί». Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το κείμενο αυτό που έβαλε στο τραπέζι ο γγ «αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι χθες, πριν από την αποκάλυψη του εγγράφου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι «στο μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο Γκουτέρες περιλαμβάνονται πέντε επίπεδα παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης και πως δεν περιλαμβάνεται στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά αποτελεί κεκτημένο των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά». Δεν έγινε ωστόσο εκτενής συζήτηση του έγγραφου, πρόσθεσε, λόγω της έντασης, που επικράτησε στο δείπνο.