Έπειτα από μήνες ολόκληρους στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια των οποίων τον ρυθμό έδιναν τα βίαια επεισόδια στους δρόμους κι ο απολογισμός των θανάτων στο κύμα διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα αποπειραθούν να ξαναρχίσουν διάλογο.
Οι επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης που πρότειναν ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα.
Η απροσδόκητη ανακοίνωση καταγράφεται έπειτα από μήνες έντασης στη Βενεζουέλα. Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση—η οποία συνδέεται με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, του βασικού της εξαγωγικού προϊόντος—η χώρα σπαρασσόταν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο από σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, που συχνά κατέληγαν σε βίαια επεισόδια, με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του προέδρου από την εξουσία. Τουλάχιστον 125 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο στρατόπεδα αποπειρώνται να διαπραγματευθούν. Ένας πολιτικός διάλογος είχε αρχίσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τον Οκτώβριο του 2016, υπό την αιγίδα του Βατικανού και της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur). Όμως η συμμαχία της αντιπολίτευσης MUD πάγωσε τις διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αθετούσε τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και την αποφυλάκιση αντιφρονούντων. Έκτοτε, οι δύο πλευρές έχουν υιοθετήσει θέσεις που μοιάζουν εντελώς ασυμβίβαστες.
Ήταν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αυτός που επισημοποίησε την Τρίτη την έναρξη των συνομιλιών. «Ο Θαπατέρο και ο πρόεδρος Μεδίνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι προωθώ τον διάλογο (με την αντιπολίτευση), αποδέχομαι λοιπόν αυτή τη νέα ημέρα διαλόγου», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου η οποία αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά.
Η δήλωσή του έγινε λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας ανακοίνωσης της αντιπολίτευσης, η οποία όμως περιορίστηκε να επιβεβαιώσει μόνο ότι θα γίνει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας. «Αποφασίστηκε να στείλουμε μια αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μεδίνα προκειμένου να παρουσιάσει τους σκοπούς του εθνικού δημοκρατικού αγώνα», ανέφερε το Τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD). Οι αντίπαλοι του Μαδούρο ξεκαθάρισαν ότι για αυτούς δεν πρόκειται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά μια «εξερευνητική» συνάντηση. Βάσει της ανακοίνωσης, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών δεν αναμένεται να συναντηθούν.
«Η πρόσκληση του προέδρου Ντανίλο Μεδίνα δεν αντιπροσωπεύει την έναρξη ενός επίσημου διαλόγου με την κυβέρνηση. Ο καιρός των συμβολικών χειρονομιών έχει παρέλθει. Για να μπούμε σε μια αληθινή διαπραγμάτευση, απαιτούμε άμεσες ενέργειες που θα δείχνουν πραγματική διάθεση να επιλυθούν τα εθνικά προβλήματα και δεν θα χρησιμεύουν μόνο να κερδηθεί χρόνος», ανέφερε το MUD.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την «πλήρη υποστήριξή» του στην πρωτοβουλία και κάλεσε τις δύο πλευρές να αδράξουν «την ευκαιρία» που τους παρουσιάζεται.
Η πληροφορία ότι θα άρχιζε διάλογος είχε διαρρεύσει λίγο νωρίτερα την Τρίτη από το Παρίσι, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είπε ότι πληροφορήθηκε την σχεδιαζόμενη συνάντηση αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σήμερα στη Δομινικανή Δημοκρατία, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα. Ο Λε Ντριάν έκανε λόγο για μια «καλή είδηση» και δήλωσε «ευτυχής» για την εξέλιξη. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι το Καράκας θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις της ΕΕ εάν ο διάλογος δεν αρχίσει και προχωρήσει.
Μέχρι στιγμής μολαταύτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση.