Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα, ανέφερε η Σεούλ, 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

«Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στον βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε «επί της αρχής» την άρση περιορισμού στις δυνατότητες μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου των πυραύλων της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ συμφώνησε στην ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν και έδωσε την κατ’ αρχήν έγκρισή του στην Νότια Κορέα να αγοράσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασαν στην τηλεφωνική τους συνομιλία τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταλήξει γρήγορα στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί μια νέα και απαράδεκτη κλιμάκωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

«Η γερμανίδα καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να υιοθετήσει ταχέως επιπλέον και αυστηρότερες κυρώσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε στον Τραμπ ότι η Γερμανία θα πιέσει για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο στόχος είναι να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση στην κρίση», κατέληξε ο Ζάιμπερτ.