Το κόστος που έχει υποστεί η κυπριακή οικονομία λόγω της τουρκικής κατοχής τα τελευταία 36 χρόνια είναι ασύλληπτο. Σύμφωνα με μελέτη, που ετοίμασε για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο οικονομολόγος Μάριος Μαυρίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία επωμίζεται κάθε χρόνο ένα τεράστιο κόστος που σχετίζεται με την κατοχή. Το κόστος αυτό μπορεί να είναι άμεσο, δηλαδή επηρεάζει άμεσα τα δημόσια οικονομικά ή έμμεσο, επηρεάζοντας τα δημόσια οικονομικά με πλάγιο τρόπο, αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Το άμεσο κόστος αφορά στις παροχές για τη στέγαση των προσφύγων, την εθνική ασφάλεια και τη συντήρηση της γραμμής αντιπαράταξης, τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, τη διαφώτιση του Κυπριακού προβλήματος στο εξωτερικό, την ανεύρεση των αγνοουμένων, την ανακούφιση των εγκλωβισμένων και πολλά άλλα.
Αν μελετήσει κάποιος τους προϋπολογισμούς του 2010, αναφέρει, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές δαπάνες, μικρές και μεγάλες που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την κατοχή.
Ενδεικτικές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες ετήσιες δαπάνες του κράτους οι οποίες σχετίζονται με την τουρκική κατοχή:
– Οι παροχές στέγασης προς τους πρόσφυγες ανέρχονται στα 86 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι δαπάνες αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, διότι εφόσον υπάρχει κατοχή, οι εκτοπισμένοι παραμένουν πρόσφυγες και η προσφυγική ταυτότητα μεταφέρεται από τον γονέα στο παιδί.
– Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας ανέρχεται στα 361 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόνο τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν τις δαπάνες για τη λειτουργία του υπουργείου. Τα υπόλοιπα αφορούν δαπάνες που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας, όπως ο κυπριακός στρατός, ο οποίος ξοδεύει γύρω στα 134 εκατ. ευρώ σε μισθούς και λειτουργικές δαπάνες. Οι δαπάνες για την Εθνική Φρουρά ανέρχονται στα 105 εκατ. και οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση ανέρχονται στα 115 εκατ. ευρώ.
– Υπάρχουν και άλλες μικρότερες δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με την κατοχή όπως οι δαπάνες για την συντήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, οι οποίες ανέρχονται στα 15.135.730 ευρώ για το 2010, τα κονδύλια για τη διαφώτιση του Κυπριακού προβλήματος, τα οποία ανέρχονται στα 3.137000 ευρώ, οι δαπάνες διαχείρισης κυβερνητικών οικισμών για εκτοπισμένους, οι οποίες ανέρχονται περίπου στα 14 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πέρα από τις δαπάνες που περιγράφονται πιο πάνω, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλια για την εξακρίβωση τα τύχης των αγνοουμένων, χορηγίες σε κατεχόμενους δήμους και κοινότητες, προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις και άλλες δαπάνες που καταλογίζονται σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες και είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθούν.