Στα θετικά αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της Noble Energy στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρεται ο διευθυντής  της αμερικανικής εταιρείας στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, σε δηλώσεις του σε κυπριακές εφημερίδες.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τόμιτς τονίζει ότι εκείνο που ενδιαφέρει τώρα είναι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος όσο το δυνατό πιο σύντομα και ότι είναι επί τάπητος η μελέτη για αγωγό προς την Κύπρο και τερματικό υγροποίησης.

Το κοίτασμα που εντοπίστηκε (περίπου 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) είναι, όπως επισημαίνει, πολύ μεγάλο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για πολλά χρόνια, αλλά και να στηρίξει – χωρίς πρόσθετες ποσότητες από το Ισραήλ – μια μεγάλη επένδυση για εξαγωγή υγροποιημένου αερίου. Η διαδικασία κατασκευής της υποδομής (αγωγός και τερματικό υγροποίησης) πρέπει, όπως αναφέρει, να ξεκινήσει το ταχύτερο με συμμετοχή του κράτους και της Noble.

Ο κ. Τόμιτς αναφέρεται σε ενθαρρυντικές ενδείξεις και για άλλα κοιτάσματα αερίου στο οικόπεδο 12, αλλά και στα υπόλοιπα τεμάχια της ΑΟΖ, γι’ αυτό, προσθέτει, και ενδιαφέρει πολύ την Noble η εξασφάλιση άδειας και για άλλο ή άλλα οικόπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Τόμιτς δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για πετρέλαιο ενώ η Noble θα «σκάψει» βαθύτερα τους επόμενους μήνες κάνοντας αρχή από το οικόπεδο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.

Η δεύτερη γεώτρηση επαλήθευσης στο κυπριακό οικόπεδο 12 θα γίνει στα μέσα του 2012, ανέφερε ο κ.Τόμιτς. «Περιθώρια αναβάθμισης των εκτιμήσεων θεωρητικά υπάρχουν,αλλά υπάρχει και ενδεχόμενο υποβάθμισης των αναμενόμενων ποσοτήτων», σημείωσε.