Αναβρασμός επικρατεί από χθες στην παγκόσμια κοινότητα μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μάλιστα κάλεσε τους κατοίκους στα βορειοανατολικά της χώρας να αναζητήσουν καταφύγιο, μέχρι ο πύραυλος να καταπέσει στη θάλασσα.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η τελευταία δοκιμή του πυραύλου Hwasong-12, που έγινε υπό την επίβλεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν μια επιτυχημένη επίδειξη της αποφασιστικότητας της Πιονγιάνγκ να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή απειλή που προκύπτει από τις κοινές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.
«Η νέα δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων είναι το πρώτο βήμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό που διεξάγονται από τα στρατεύματά μας και θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό προοίμιο για την επίθεση στη νήσο Γκουάμ», ανέφερε ο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας, KCNA.
Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι ο πυραύλος ενδιάμεσης κλίμακας προσγειώθηκε σε καθορισμένη περιοχή και δεν αποτελούσε ποτέ απειλή για τις γειτονικές χώρες. Χαρακτήρισε επίσης τη δοκιμή ως απόδειξη της πλήρους «στρατηγικής της ικανότητας και των πολεμικών της επιδόσεων».
Η εκτόξευση του πυραύλου ήταν επίσης «ένα προοίμιο για τα αποφασιστικά αντίμετρα που θα λάβουμε εναντίον των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων εάν συνεχιστεί η επιθετικότητα της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε η δήλωση σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today.
Τραμπ: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι
Δήλωση-προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε πως όλες οι επιλογές για να δοθεί μια απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ «βρίσκονται στο τραπέζι».
«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, η οποία αφορούσε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.
Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».
Καταδικάζει ο ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα, σε μια δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, έπειτα από τρεις ώρες συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά και πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, προσθέτει η δήλωση, που αναγνώστηκε μέσα στην επίσημη αίθουσα του Συμβουλίου από τον ασκών την προεδρία του Συμβουλίου, τον πρέσβη της Αιγύπτου.
Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει ωστόσο την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Δείχνει εντούτοις τη «σαφή βούληση για ενότητα των μελών του Συμβουλίου να αντιδράσουν από σήμερα», στον απόηχο της βορειοκορεατικής δοκιμής, δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η ενότητα «στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας που μετράει», διαβεβαιώνει ο Μανουέλ Λαφόν Ραπνουί του ινστιτούτου έρευνας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις.
Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ» και ζητεί την «άμεση διακοπή» τους. Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το κείμενο.
Η Ρωσία είχε δηλώσει «εξαιρετικά ανήσυχη» καταγγέλλοντας μια «τάση» για «κλιμάκωση» των εντάσεων. Η Γαλλία, η Βρετανία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση του πυραύλου.
Στη δήλωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.