Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Γινγκλάκ Σιναουάτρα, που κινδυνεύει να καταδικαστεί με δέκα χρόνια κάθειρξη, δεν παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί εναντίον της ένταλμα σύλληψης.
«Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι είναι ασθενής και ζήτησε την αναβολή της έκδοσης της απόφασης. Το δικαστήριο δεν πιστεύει ότι είναι άρρωστη και αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος της», δήλωσε ο δικαστής Τσιπ Τσούλαμον.
Κανείς από τους συγγενείς της δεν ήταν σε θέση να πει πού βρίσκεται η 50χρονη, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ζήτησε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της Ταϊλάνδης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η πρώην πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διαφύγει από τη χώρα.
Η Σιναουάτρα επαναλάμβανε συνεχώς στη διάρκεια της δίκης της ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Ταϊλάνδη, ακολουθώντας τα βήματα του αδελφού της Τακσίν, επίσης πρώην πρωθυπουργού, που αυτοξεορίστηκε το 2008 αφού καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά. Μια δίκη την οποία είχε επίσης καταγγείλει ως πολιτική.
Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές της και περισσότερα από 4.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, η φήμη για την εξαφάνιση της Γινγκλάκ προκάλεσε σύγχυση. Απογοητευμένοι, αρκετοί διαδηλωτές άρχισαν να απομακρύνονται.
Στη διάρκεια των 18 μηνών που είχε διάρκεια η δίκη της, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από το δικαστήριο για να την προσφέρουν λουλούδια, όμως σήμερα η ατμόσφαιρα ήταν πιο σοβαρή. Και αυτό διότι η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, η κυβέρνηση της οποίας ανατράπηκε τον Μάιο του 2014 από στρατιωτικό πραξικόπημα, διακινδύνευε πολλά: δέκα χρόνια κάθειρξης αν κρινόταν ένοχη για αμέλεια στη διαχείριση ενός προγράμματος παροχής επιδοτήσεων στους ριζοκαλλιεργητές.
Στις αρχές Αυγούστου είχε καταγγείλει ότι η δίκη της είναι «πολιτική» και κατηγόρησε τη χούντα ότι επιθυμεί να εκκαθαρίσει την πολιτική από την επιρροή των Σιναουάτρα, που έχουν κερδίσει όλες τις εθνικές εκλογές από το 2001.
Σε όλη τη διάρκεια της δίκης της, η Γινγκλάκ, κληρονόμος μιας πλούσιας οικογένειας από τη βόρεια Ταϊλάνδη, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησής της ως απαραίτητη βοήθεια για τη στήριξη των φτωχών ριζοκαλλιεργητών, οι οποίοι συνήθως λαμβάνουν μικρή βοήθεια από την κυβέρνηση.
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσαν τις τελευταίες ημέρες, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, ότι δεν πρόκειται να καταδικαζόταν η Γινγκλάκ, καθώς αυτό θα την ανήγαγε σε θύμα. Αλλά, μετά την εξαφάνισή της, αυτά τα δεδομένα ίσως να αλλάξουν…