Οι αρχές του Μεξικού συνέλαβαν έναν ύποπτο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών που συνδέεται με τον πιο καταζητούμενο άνθρωπο στη χώρα, τον επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα, Χοακίν «Ελ Τσάπο (Κοντούλη) Γκουσμάν, η οργάνωση του οποίου έχει δεχθεί πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον Λουίς Ροδρίγκες Ολιβέρα, γνωστό και ως «Ελ Γκέρο» (Ο ξανθός), που οι αρχές των ΗΠΑ είχαν επικηρύξει προσφέροντας έως και 5 εκατ. δολάρια για στοιχεία που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Σε ανακοίνωσή της η μεξικανική αστυνομία ανέφερε ότι ο Ροδρίγκες Ολιβέρα και τα αδέλφια του φέρονται να εισήγαγαν λαθραία κοκαΐνη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1996 ως το 2008 για λογαριασμό της συμμορίας του Γκουσμάν.

Όμως ένα κείμενο που συνοδεύει την επικήρυξή του στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ως ο Ροδρίγκες Ολιβέρα και τα αδέλφια του αποσκίρτησαν από το καρτέλ της Σιναλόα περί το 2005 και συνεργάστηκαν στενά με αντιπάλους του Γκουσμάν στο καρτέλ που δημιούργησε η συμμορία εκτελεστών Los Zetas. Το κείμενο αυτό δεν φέρει ημερομηνία, αλλά αναρτήθηκε μετά το 2008.

Οι ΗΠΑ και οι αρχές του Μεξικού δεν ανακοίνωσαν με ποιον συνεργάζεται πλέον ο 39χρονος Ροδρίγκες Ολιβέρα, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη στην μεξικανική πρωτεύουσα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού συνέλαβαν έναν στενό συνεργάτη του Γκουσμάν.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μεξικού υπό τον πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν κατέστησε προτεραιότητά της την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, κινητοποιώντας το στρατό, μετά το 2006. Ωστόσο η εκστρατεία του Καλδερόν συνοδεύτηκε από την κλιμάκωση της βίας, η οποία έχει στοιχίσει τη τουλάχιστον 45.000 ανθρώπων και έχει μειώσει σημαντικά το ποσοστό του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN). Το PAN βρίσκεται εδώ και μήνες στην δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στο Μεξικού, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο του 2012.