Το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία, κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει τους αντιπάλους της πριν προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος διατάσσοντας τις συλλήψεις δεκάδων ακτιβιστών που προσάγονται σε δίκες κατηγορούμενοι για σχέσεις με το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα.
Ο Χασίπ Καπλάν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του BDP, υπολόγισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, πως 5.000 μέλη του κόμματος έχουν συλληφθεί σε εφόδους σε όλη τη χώρα. Υποστήριξε ότι οι συλλήψεις εντάσσονται σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης να «προβεί σε γενοκτονία των πολιτικών της αντιπάλων».
Το ινστιτούτο έρευνας International Crisis Group, σε έκθεσή του που είχε δημοσιοποιήσει το Σεπτέμβριο, εκτιμούσε ότι οι συλληφθέντες είναι περίπου 3.000. Έχουν υπάρξει πολλές ακόμα συλλήψεις έκτοτε.
Το BDP έχει 29μελή κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και ο Ερντογάν κέρδισαν για τρίτη συνεχόμενη φορά.
«Επειδή δεν μπορούσαν να μας κερδίσουν στις εκλογές άρχισαν να χρησιμοποιούν αντιδημοκρατικά μέσα. Προσπαθούν να το κάνουν με μια πραξικοπηματική νοοτροπία, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες που έχουν επικυρώσει, χρησιμοποιώντας την αστυνομία τους, ειδικούς εισαγγελείς και ειδικά δικαστήρια», δήλωσε ο Καπλάν.
Ανάμεσα στους φυλακισθέντες τα τελευταία δύο χρόνια είναι εκατοντάδες μέλη του BDP, δήμαρχοι, ηγετικά του στελέχη σε διάφορες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, δημοσιογράφοι και Κούρδοι διανοούμενοι.
Οι μαζικές συλλήψεις απειλούν να ακυρώσουν τις προσπάθειες να υπάρξει συναίνεση για ένα νέο Σύνταγμα το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει, τουλάχιστον εν μέρει, το ζήτημα των δικαιωμάτων των Κούρδων.
Οι διώξεις -τις οποίες παρακολουθεί με προσοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία θέλει να ενταχθεί- σχετίζονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους με την οργάνωση Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK). Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές την οργάνωση είχε ιδρύσει η οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που η Άγκυρα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Στελέχη του BDP και ορισμένοι σχολιαστές προειδοποιούν ότι το AK μπορεί να επιδιώξει να τεθεί εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα, αφού ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως δεν υφίσταται «ουδεμία διάκριση ανάμεσα στο PKK, το KCK και το BDP».
Στην Τουρκία το να τίθενται κόμματα εκτός νόμου είναι ιστορικά συχνό φαινόμενο -το ίδιο παραλίγο να συμβεί στο κυβερνών κόμμα το 2008. Το προκάτοχο του BDP κόμμα είχε απαγορευθεί το 2009 από το Συνταγματικό Δικαστήριο για σχέσεις με το PKK.