Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ αναμένεται να αρχίσει σήμερα διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον ορισμό εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο νικητής των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος της Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς, το κόμμα του οποίου, «Θετική Σλοβενία» είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη νέα Βουλή, όπου καταλαμβάνει 28 έδρες.

Τρεις εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στο μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο κ. Γιάνκοβιτς είχε διαβουλεύσεις με όλα τα βουλευτικά κόμματα, εκτός από το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), που είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στη Βουλή.

Το μόνο κόμμα που είναι πιθανό να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με το κόμμα του Γιάνκοβιτς θα έχουν μόνον 38 έδρες στη Βουλή των συνολικά 90 εδρών.

Τη συνεργασία με τον Ζόραν Γιάνκοβιτς έχουν απορρίψει το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS) και το κόμμα «Νέα Σλοβενία». Ασαφής παραμένει η στάση που θα τηρήσουν η Λίστα Πολιτών του Γκρέγκορ Βίραντ και το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS).

Ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να δοθεί στο νικητή των εκλογών η ευκαιρία να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό.