Τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο βόρειο Κόσοβο, στις 15 Φεβρουαρίου, ώστε οι πολίτες θα αποφανθούν αν επιθυμούν να αποδεχθούν τους θεσμούς του Κοσόβου ανήγγειλε ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Κρστίμιρ Πάντιτς.

Μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, είπε ότι στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων τεσσάρων δήμων της περιοχής θα λάβουν απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug τόνισε ότι το διάταγμα της κυβέρνησης της Σερβίας για ελεύθερη κυκλοφορία στις διαβάσεις, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου- Σερβίας δεν είναι αποδεκτό από τους Σέρβους του Κοσόβου.

Η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, τα άτομα που χρησιμοποιούν ταυτότητες που εκδόθηκαν από τους προσωρινούς θεσμούς της Πρίστινας, μπορούν να περνούν από τις διοικητικές διελεύσεις στο βόρειο Κόσοβο, εφόσον εκδοθούν για λογαριασμό τους σερβικά έγγραφα εισόδου και εξόδου. Μόνον αυτά τα έγγραφα θα θεωρούνται έγκυρα από τις σερβικές αρχές.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναγγελία των Σέρβων του βορείου Κοσόβου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είναι «κακή πρωτοβουλία», που σχεδιάστηκε σε κομματικά επιτελεία στο Βελιγράδι και ότι θα επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς χαρακτήρισε εντελώς περιττό το δημοψήφισμα και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πρες» του Βελιγραδίου υπογράμμισε πως «Είναι καθαρά πολιτική απόφαση της αντιπολίτευσης».