Ο ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα «υπερβολική χρήση βίας» στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Από την αρχή των διαδηλώσεων τον Απρίλιο, διαπιστώνουμε μια φανερή τάση για υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, πολλοί φέρεται πως έπεσαν θύματα κακομεταχειρίσεων, ακόμη και βασανιστηρίων», πρόσθεσε.
Επειδή οι αρχές της Βενεζουέλας αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους ερευνητές του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στη χώρα, ο Ζέιντ ανέθεσε σε μια ομάδα ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα να πάρουν συνεντεύξεις εξ αποστάσεως από 135 θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες, δημοσιογράφους, δικηγόρους, γιατρούς και μέλη του γραφείου της γενικής εισαγγελέα.
«Στις 31 Ιουλίου, το γραφείο της γενικής εισαγγελέα ερευνούσε 124 θανάτους μέσα στο πλαίσιο διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυνάμεις της τάξης είναι υπεύθυνες για τουλάχιστον 46 απ’ αυτούς τους θανάτους, ενώ 27 άλλοι αποδίδονται σε φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις που αποκαλούνται ένοπλες «colectivos» και κυκλοφορούν με μοτοσικλέτες κραδαίνοντας πυροβόλα όπλα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Σχετικά με τον αριθμό των κρατουμένων δεν έχει δημοσιευθεί κανένας επίσημος αριθμός, όμως «αξιόπιστες εκτιμήσεις δείχνουν πως από την 1η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις, έως την 31η Ιουλίου, περισσότερα από 5.051 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση αυθαιρέτως», συνεχίζει η Υπάτη Αρμοστεία. Περισσότερα από 1.000 πρόσωπα εξακολουθούν να κρατούνται.
Πολλές αξιόπιστες αναφορές κάνουν λόγο για «ωμή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων αυτών από τις δυνάμεις της τάξης, που σε μερικές περιπτώσεις προσομοιάζουν σε πράξεις βασανιστηρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλεται η προσφυγή σε ηλεκτροσόκ, σε κρέμασμα από τις γροθιές για μακρές περιόδους, σε ασφυξία με αέριο και σε απειλές θανάτου, ακόμη και απειλές σεξουαλικής βίας, έναντι κρατουμένων ή των οικογενειών τους.
«Οι παραβιάσεις αυτές συμβαίνουν την ώρα που το κράτος δικαίου καταρρέει στη Βενεζουέλα, μέσα σ’ ένα κλίμα διαρκών επιθέσεων της κυβέρνησης εναντίον της Εθνικής Συνέλευσης και της γενικής εισαγγελέα», κατήγγειλε ο Ζέιντ. «Οι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων που καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες μας», υποστήριξε.
Η Υπάτη Αρμοστεία κάλεσε τις αρχές του Καράκας «να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση κάθε υπερβολική προσφυγή στη βία εναντίον των διαδηλωτών, να βάλουν τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και να απελευθερώσουν όλα τα πρόσωπα που κρατούνται αυθαιρέτως».
«Ζητώ απ’ όλα τα μέρη να αναζητήσουν μια λύση για την ταχεία εκτόνωση των εντάσεων στη χώρα, να απαρνηθούν τη βία και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για έναν αληθινό πολιτικό διάλογο», δήλωσε ο Ζέιντ.