Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες στο Βέλγιο απεργούν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που εντάσσεται στα μέτρα λιτότητας της νέας κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος.
Το σιδηροδοδρομικό δίκτυο στο Βέλγιο σταμάτησε να λειτουργεί από αργά χθες το απόγευμα, ενώ σήμερα δεν θα κινηθούν ούτε τα λεωφορεία, το μετρό και το τραμ και θα απεργήσουν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι.
Η Eurostar, με δρομολόγια μεταξύ Βρυξελλών, Παρισιού και Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι τα τρένα της δεν θα κινηθούν στη διάρκεια της σημερινής 24ωρης απεργίας. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν περιορισμένα μόνο δρομολόγια προς την γαλλική πόλη Λιλ, που βρίσκεται κοντά στα βελγικά σύνορα. Στη συνέχεια οι επιβάτες θα πρέπει να μεταβούν στις Βρυξέλλες με λεωφορείο.
Η Thalys, η οποία πραγματοποιεί δρομολόγια από το Παρίσι προς την Ολλανδία και τη Γερμανία μέσω Βρυξελλών, ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσει σήμερα. Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει προβλήματα στις πτήσεις, αλλά συμβούλευσε τους ταξιδιώτες να ελέγχουν τακτικά τις πιθανές αλλαγές.
Πολλοί αξιωματούχοι που εργάζονται σε υπηρεσίες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες άλλαξαν το πρόγραμμά τους και ταξίδεψαν νωρίτερα προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρίες τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Η νέα κυβέρνηση του Βελγίου επιχειρεί να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσον όρο τα 59 έτη, αυξάνοντας την ηλικία στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη σύνταξη. Επισήμως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συγκαταλέγεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στον δημόσιο τομέα της χώρας κάτω του 3% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο και στην εξασφάλιση ότι δεν θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις των επενδυτών στο Βέλγιο.
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν περισσότερες ώρες για μικρότερες συντάξεις.
Η σημερινή απεργία είναι η δεύτερη κίνηση διαμαρτυρίας των συνδικάτων απέναντι στα σχέδια περικοπών της καινούριας κυβέρνησης, η οποία μετρά μόλις δύο βδομάδες, μετά τη διαδήλωση περίπου 50.000 Βέλγων στις αρχές του μήνα.