Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε σήμερα μία απόφαση σύμφωνα με την οποία εξαιρείται η ιρανική αντιπολιτευόμενη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού από τη μαύρη λίστα της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η Γαλλία είχε εφεσιβάλλει την απόφαση που είχε λάβει δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο είχε ζητήσει να διαγραφούν οι Μουτζαχεντίν του Λαού από τη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση.
Αντίθετα επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ δεν προσέφερε αρκετές αποδείξεις στους Μουτζαχεντίν του Λαού που να δικαιολογούν την απόφασή της για παραμονή της οργάνωσης στη μαύρη λίστα.
«Πριν την υιοθέτηση μίας τέτοιας απόφασης θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να γίνεται μία ενημέρωση σχετικά με τα ενοχοποιητικά στοιχεία και να δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ανθρώπους ή την οντότητα να ακουστεί» επεσήμανε η απόφαση του δικαστηρίου.
Οι Μουτζαχεντίν του Λαού που μάχονται κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης ισχυρίζονται τώρα ότι έχουν αποκηρύξει τη βία και υποστηρίζουν τη δημοκρατία.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την οργάνωση τρομοκρατική, παρόλο που παρασκηνιακά την υποστηρίζουν, ενώ η ΕΕ έχει πάψει να την θεωρεί τρομοκρατική από το 2009 μετά τη δικαστική απόφαση του 2008.
Το καθεστώς της οργάνωσης αποτελεί σοβαρό θέμα αυτό τον καιρό, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει την τύχη των 3.000 ακτιβιστών που παραμένουν σε έναν καταυλισμό στο Ιράκ, όπου ζούσαν υπό την προστασία του πρώην ηγέτη της χώρας Σαντάμ Χουσέιν και στη συνέχεια των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στη χώρα.
Τώρα η κυβέρνηση του Ιράκ, που έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη, θέλει να κλείσει τον καταυλισμό μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι κάτοικοι του καταυλισμού λένε ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, έπειτα από εννέα χρόνια παρουσίας.
Η Ουάσινγκτον έχει προσπαθήσει να πείσει τους ακτιβιστές να δεχθούν ένα σχέδιο του ΟΗΕ και να μεταφερθούν σε ένα νέο καταυλισμό κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Από εκεί θα μπορέσουν κάποια στιγμή να μετακινηθούν στο εξωτερικό, γεγονός που θα είναι πιο εύκολο αν οι χώρες δεν τους θεωρούν τρομοκράτες.