Ένα σημαντικό μέλος της νομικής ομάδας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραιτήθηκε σήμερα, εν μέσω των συνεχιζόμενων ερευνών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
Ο Μαρκ Κοράλο, ο οποίος συντόνιζε την εξωτερική επικοινωνία της νομικής ομάδας για αυτό το θέμα επιβεβαίωσε την αποχώρησή του, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Στο μεταξύ, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε σήμερα ότι ο Μαρκ Κάσοβιτς, ο δικηγόρος που χειριζόταν την υπόθεση των ενδεχόμενων διασυνδέσεων του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία, δεν θα είναι πλέον επικεφαλής της νομικής ομάδας, θα παραμείνει όμως σε αυτήν ως σύμβουλος. Η εφημερίδα New York Times ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι «ο ρόλος του (…) θα μειωθεί σημαντικά».
Ο πρόεδρος Τραμπ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα αυτή την Πέμπτη προειδοποίησε τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά την ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές, να μην ασχοληθεί με τις οικονομικές υποθέσεις της οικογένειάς του. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε στα μέσα Μαΐου στον Μιούλερ, τον πρώην διευθυντή του FBI, την έρευνα αυτή.
Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου θεωρήθηκαν από ορισμένους ως προσπάθεια να πιέσει ή ακόμη και να παρεμποδίσει την έρευνα. Ο ίδιος έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη οποιαδήποτε σχέση του με τη Ρωσία. Ωστόσο δεν έχει εξηγήσει γιατί ο μεγαλύτερος γιος του και υψηλόβαθμα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του συναντήθηκαν με μια Ρωσίδα δικηγόρο που υποτίθεται ότι διέθετε πληροφορίες που θα έβλαπταν τη Χίλαρι Κλίντον, πέρσι τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όσο διευρύνεται η ομοσπονδιακή έρευνα, κάποιοι υποστηρικτές του Τραμπ εξετάζουν τι δυνατότητες έχει ο πρόεδρος να απονέμει χάρη ενώ ταυτόχρονα αναζητούν τρόπους για να δυσφημίσουν τον Μιούλερ και τα μέλη της ομάδας του και, κατά συνέπεια, την έρευνά τους.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Μιούλερ μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων.
«Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ βάση για να αμφισβητείται η ακεραιότητα του Μιούλερ ή εκείνων που εργάζονται μαζί του στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα», τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.