Να παραδώσουν στη δικαιοσύνη τον σουνίτη αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ-Χασέμι, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της συνωμοσίας, κάλεσε τις αρχές της αυτόνομης κουρδικής περιοχής ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι.

«Καλούμε την κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραδώσει τον Χασέμι στις δικαστικές αρχές», τόνισε ο Μάλικι σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη και υπογράμμισε: «Δε θα δεχθούμε καμία παρέμβαση στην ιρακινή δικαιοσύνη».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός απέρριψε εξάλλου τις εκκλήσεις του Χασέμι προς τον Αραβικό Σύνδεσμο να στείλει αντιπροσώπους του για να παρακολουθήσουν την έρευνα και κυρίως την ανάκριση.

«Πρόκειται για μια εγκληματική υπόθεση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναμιχθούν ο Αραβικός Σύνδεσμος ή η διεθνής κοινότητα», τόνισε ο Μάλικι.

Ο Χασέμι, ο οποίος βρίσκεται στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, απέρριψε χθες τις κατηγορίες σε βάρος του. Ενταλμα σύλληψης εναντίον του εκδόθηκε προχθές, αφού προηγουμένως τού είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας, τουλάχιστον 13 σωματοφύλακες του αντιπροέδρου συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες και πολλοί παραδέχθηκαν ότι είχαν οργανώσει και διαπράξει επιθέσεις με χρήματα και με την υποστήριξη του Χασέμι.