Νέες καταγγελίες για τις σχέσεις του με πλούσιους επιχειρηματίες αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ ενώ αρκετοί βουλευτές επισημαίνουν πως θα όφειλε να αποχωρήσει. Η ηγεσία της αντιπολίτευσης ωστόσο δεν έχει διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα.

Ο Βουλφ παραδέχθηκε τελικά ότι είχε πάρει έντοκο δάνειο από τη σύζυγο ενός πλουσίου φίλου του.

Ένας άλλος μεγιστάνας, ο Κάρστεν Μάσμεγερ, είπε ότι κατέβαλε 43.000 ευρώ το 2008 για να διαφημιστεί ένα βιβλίο του Βουλφ χωρίς, όπως υποστήριξε, αυτός να το γνωρίζει.

Εκπρόσωπος του Μάσμεγερ επιβεβαίωσε την πληρωμή για την διαφήμιση του βιβλίου μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild αποκάλυψε την υπόθεση σήμερα.

Ο Μάσμεγερ λέει πως ο Βουλφ δεν γνώριζε για την υποστήριξή του. Το βιβλίο, που τιτλοφορείτο «Καλύτερα να λες την Αλήθεια» (Besser die Wahrheit, εκδ. Hoffmann und Campe, Αμβούργο 2007) έπαιξε ρόλο στην επανεκλογή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού στο θώκο του πρωθυπουργού στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ όρισε τον Βουλφ υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, θώκο στον οποίο εξελέγη τον Ιούνιο του 2010.

Η Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ, η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι ο Βουλφ «θα εξηγήσει τα γεγονότα. Ο Πρόεδρος θα εξηγήσει τα θέματα που χρειάζεται να εξηγηθούν».

Η δήλωση της Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ απηχεί εκείνη της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία την προηγουμένη είχε πει πως «τα πράγματα που έχουν ανακύψει εξηγούνται από τον ίδιο προσωπικά».

Νομικοί επισημαίνουν ότι ούτε το δάνειο ούτε οι πληρωμένες διαφημίσεις συνιστούν κάποιας μορφής αδίκημα–αλλά οι επικριτές του προέδρου λένε ότι τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν πως ο Βουλφ επιδιδόταν σε σπατάλες, μεταξύ άλλων κάνοντας διακοπές σε σπίτια πλουσίων φίλων του.

Ο δικηγόρος του Βουλφ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τις διακοπές αυτές, τον οποίο έχει παρουσιάσει σε δημοσιογράφους, όπως και τα έγγραφα που σχετίζονται με το δάνειο.