Να εφαρμόσει άμεσα τις υποσχέσεις της και να δεχτεί παρατηρητές στο έδαφός της στο πλαίσιο του αραβικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση αναμένει από τη Συρία η Γερμανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε.
«Θα κρίνουμε τη Συρία μόνο από τις ενέργειές της, δηλαδή από την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο και όχι από τα λόγια της», είπε υπογραμμίζοντας ότι ήδη η Δαμασκός δεν είχε τηρήσει δεσμεύσεις της κατά το παρελθόν.
Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ αλ Μέκνταντ υπέγραψε χθες Δευτέρα στο Κάιρο πρωτόκολλο του Αραβικού Συνδέσμου για την άφιξη παρατηρητών στη Συρία, όπου το καθεστώς καταστέλλει με αιματηρές επιχειρήσεις εδώ και εννέα μήνες τη λαϊκή εξέγερση.
«Πρέπει να σταματήσει η βία, να αποχωρήσει ο στρατός, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και να επιτραπεί η δημιουργία ενός διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτοί είναι σημαντικοί όροι για μια ειρηνική αλλαγή στη Συρία, την οποία η χώρα χρειάζεται πάνω από όλα», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Παράλληλα αργά χθες βράδυ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που καταδικάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, όπου η εννεάμηνη καταστολή των διαδηλώσεων έχει στοιχίζει τη ζωή τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Η απόφαση, που καταδεικνύει την αυξανόμενη απομόνωση της Δαμασκού, ψηφίστηκε από μια πλειοψηφία 133 χωρών, έναντι 11 που την καταψήφισαν και 43 αποχές. Ο σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζααφάρι χαρακτήρισε την απόφαση «διαβολική» συνωμοσία σε βάρος της χώρας του.
Η απόφαση «καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες, σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τις συριακές αρχές. Καταδικάζει επίσης «τις αυθαίρετες εκτελέσεις» και τις «διώξεις» διαδηλωτών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν της ψηφοφορίας. Η καταδίκη αυτή ψηφίστηκε ενώ οι 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η Ρωσία το οποίο περιορίζεται στην καταδίκη της βίας στη Συρία που προέρχεται από τις δύο πλευρές.
Οι δυτικές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας κρίνουν ότι αυτό το σχέδιο απόφασης είναι δυσανάλογο, καθώς εξισώνει τη βία που προκαλεί η αντιπολίτευση με αυτήν που προέρχεται από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.