Εβδομήντα μία χιλιάδες άτομα εργοδοτεί το κυπριακό δημόσιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.

Παρά τις προσπάθειες συγκράτησης του μεγέθους του δημόσιου τομέα, το κυπριακό δημόσιο εργοδοτεί σήμερα άμεσα ή έμμεσα γύρω στους έναν στους έξι εργαζόμενους ή 17,5% του εργατικού δυναμικού.

Από το 1995 που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, η απασχόληση στον ευρύ δημόσιο τομέα έχει αυξηθεί κατά 20 χιλ. ή 38%. Δηλαδή, προστίθενται στο μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα πέραν των χιλίων ατόμων κάθε έτος παρά τις αφυπηρετήσεις.

Την τελευταία τετραετία, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 5 χιλιάδες ή κατά 7,4%.

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011 ο αριθμός των εργαζομένων στον ευρύ δημόσιο τομέα έφθασε τους 70.641 έναντι 71.880 το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και 71.020 το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Ο μεγαλύτερος όγκος των υπαλλήλων εργάζεται στην κεντρική κυβέρνηση, ένας μικρός αριθμός σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στις δημοτικές αρχές και οι υπόλοιποι σε εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από το δημόσιο.