Το Ισραήλ ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση ανταλλαγής αιχμαλώτων με την Χαμάς, ελευθερώνοντας 550 ακόμη παλαιστίνιους κρατουμένους, ως μέρος της συμφωνίας που ξεκίνησε από την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίντ, που κρατούνταν στη Γάζα για πάνω από 5 χρόνια.

Η ανταλλαγή συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς και οι Παλαιστίνιοι πρώην κρατούμενοι έγιναν δεκτοί με τιμές ηρώων, στη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη.

Ο Γκιλάντ Σαλίντ, που είχε συλληφθεί από τους Παλαιστινίους τον Ιούνιο του 2006, σε σύγκρουση στα σύνορα μεταξύ των δύο πλευρών, τον Ιούνιο του 2006, επέστρεψε στο σπίτι του τον περασμένο Οκτώβριο, στην πρώτη φάση ανταλλαγής αιχμαλώτων Ισραήλ και Παλαιστίνης, που περιλαμβάνει περισσότερους από 1.027 ανθρώπους.

Μεταξύ των εκατοντάδων Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ τον Οκτώβριο, περιλαμβάνονταν και πολλά μέλη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων κάποιοι που εξέτιαν ποινή ισοβίων, για την εμπλοκή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το θάνατο μεγάλο αριθμό Ισραηλινών.

Οι Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν, σε δεύτερη φάση, την Κυριακή το βράδυ, αντιμετώπιζαν ελαφρότερες κατηγορίες, και κανείς τους δεν ήταν μέλος της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ.