Σε οκτάωρη απεργία βρίσκεται σήμερα το ιταλικό δημόσιο καθώς οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις Cgil, Cils και Uil προχωρούν σε κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.
Συμμετέχουν οι υπάλληλοι των υπουργείων και των δημόσιων υπηρεσιών, οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας και των ταχυδρομείων. Πολλές ιατρικές επεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί για την σημερινή ημέρα χρειάστηκε να αναβληθούν και το ίδιο ισχύει και για τις επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία.
Τα συνδικάτα ζητούν να αναθεωρηθεί η δέσμη μέτρων πριν από την οριστική έγκρισή της, ώστε «να μην σηκώσουν όλο το βάρος των μεταρρυθμίσεων οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».
Στα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων Cgil, Cils και Uil συμπεριλαμβάνεται η αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο εντοπισμός νέων πόρων για την ανάπτυξη και ο περιορισμός των περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση-που αφορούν έμμεσα και τον τομέα της υγείας.
Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έχει καταστήσει σαφές, από την μεριά της, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ουσιαστικές αλλαγές του πακέτου μέτρων, το οποίο σύμφωνα με προβλέψεις θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο ως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Στο μεταξύ, η δήλωση της Ιταλίδα υπουργού εργασίας Έλσα Φορνέρο ότι «το άρθρο δεκαοκτώ που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε εργαζόμενους δεν μπορούν να απολύουν χωρίς βάσιμη αιτία, δεν είναι κάτι το αιωνίως απαραβίαστο, δεν αποτελεί ταμπού» προκαλεί νέα πολεμική. Ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl Ραφαέλε Μπονάνι δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει «γιατί να γίνουν αλλαγές στο άρθρο 18. Διότι με τον τρόπο αυτό, είναι σαν να θέλουν να εξοργίσουν τον κόσμο». Η γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος δρόμο: έπρεπε να μειώσει εκείνους τους μισθούς στο δημόσιο που είναι υπερβολικά υψηλοί, να φορολογήσει τις μεγάλες περιουσίες, να απαγορεύσει την παράλληλη συγκέντρωση εισοδημάτων από σειρά αξιωμάτων και θέσεων στο δημόσιο».
Αναφερόμενη στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος η Καμούσο τόνισε πως «οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, διότι η υπουργός εργασίας Έλσα Φορνέρο πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να εργάζονται όλοι μέχρι τα εβδομήντα τους. Φαντάζεστε ένα χειρουργείο με εβδομηντάρηδες νοσοκόμους;»