Άδεια να επιστρέψει στις ΗΠΑ δόθηκε στην Λόρι Μπέρενσον, μια νεοϋορκέζα που εξέτισε ποινή κάθειρξης 15 ετών στις φυλακές του Περού αφού καταδικάστηκε για υλική υποστήριξη σε μαρξιστές αντάρτες.

Αποφυλακίστηκε πριν από ένα χρόνο αλλά η κυβέρνηση του Περού απέρριψε τις εκκλήσεις να της επιτρέψει να γυρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μπέρενσον, φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) προτού ασχοληθεί με ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στη Λατινική Αμερική, συνελήφθη αφού αστυνομικοί την έβγαλαν από ένα λεωφορείο στη Λίμα πριν από 16 χρόνια και της ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία ότι ανήκε στο Επαναστατικό Κίνημα Τούπακ Αμάρου, μια οργάνωση του περουβιανού αντάρτικου πόλεων.

Η Μπέρενσον δεν καταδικάστηκε ποτέ για συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες, αλλά κρίθηκε ένοχη για την παροχή υποστήριξης στο MRTA. Η ίδια λέει ότι φυλακίστηκε διότι νοίκιαζε ένα σπίτι στο οποίο έμεναν μέλη του κινήματος.

«Ωραίο θα ήταν αν οι άνθρωποι δεν με έβλεπαν ως το πρόσωπο της τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό. Ζω με αυτό. Δεν είναι εύκολο, ειδικά επειδή δεν νομίζω ότι είμαι τρομοκράτισσα», είχε δηλώσει.

Ένα στρατοδικείο την είχε καταδικάσει αρχικά σε ισόβια, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου. Η δίκη της επαναλήφθηκε σε ποινικό δικαστήριο και η ποινή της μειώθηκε έπειτα από τις πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικογένειάς της.