Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για το Κυπριακό, ενώ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μετάβαση των τριών πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στην Ελβετία, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο των διαπραγματεύσεων, παρά τις σχετικές διαρροές.
Η ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρη πως χωρίς μια μίνιμουμ συμφωνία στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων η παρουσία των ηγετών είτε στο Κραν-Μοντανά είτε στη Γενεύη απλώς θα λειτουργούσε ως επιστέγασμα της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Οι πιέσεις, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να μεταφερθούν σε επίπεδο ηγετών, εντάθηκαν χθες, ενόψει και της σημερινής άφιξης του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στο Κραν-Μοντανά. Σήμερα θα αποφασισθεί, με βάση και τον κύκλο επαφών του γ.γ. του ΟΗΕ, αν θα πάρει μικρή παράταση η διάσκεψη ή θα ολοκληρωθεί αύριο.
Από το Λονδίνο, σε συνέχεια της επικοινωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον Αλέξη Τσίπρα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως οι δύο πλευρές διαδραμάτισαν «εποικοδομητικό ρόλο» στις έως τώρα διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η κ. Μέι είπε στον κ. Τσίπρα ότι υπάρχει μια «τεράστια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευθούμε». Η κ. Μέι ανέφερε, επίσης, ότι οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηγεσία και ευελιξία και πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει έναν συμβιβασμό.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητούσε χθες ψυχραιμία, τονίζοντας ότι ο λαός της Κύπρου πρέπει να κωφεύσει «σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».
Ο Νίκος Αναστασιάδης μετά από ένα οκταήμερο παντελούς έλλειψης προόδου αποφάσισε χθες να κάνει κίνηση σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.
Στην συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε πρόταση η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έρχεται να ικανοποιήσει όλα όσα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε κρίνει – την περασμένη εβδομάδα – ότι μπορούν να δοθούν.
Η κίνηση αυτή δεν φάνηκε να βρίσκει ανταπόκριση από πλευράς των Τούρκων. Ακιντζί και Τσαβούσογλου έσπευσαν να την απορρίψουν υποστηρίζοντας πως αυτή έγινε για το θεαθήναι.
Με βάση τα δεδομένα αυτά η καυτή πατάτα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Κραν Μοντάνα πάει στα χέρια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος θα έχει σήμερα ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και συναντήσεων ευελπιστώντας να επιτύχει πρόοδο.