Οι αρχές της Κίνας φυλάκισαν εκ νέου για τρία χρόνια τον ειδικευμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα δικηγόρο Γκάο Ζισένγκ, τερματίζοντας την αποφυλάκισή του υπό όρους. Ωστόσο, συγγενείς του λένε ότι ο 47χρονος Γκάο δεν είχε απελευθερωθεί.

Ο Γκάο, μαχητικός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε καταδικαστεί το 2006 σε ποινή φυλάκισης για τρία χρόνια για «υποκίνηση υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας», μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά για να τιμωρούνται επικριτές του μονοκομματικού συστήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Οι αρχές είχαν αποφασίσει να αποφυλακίσουν τον Γκάο υπό όρους, τυπικά απαλλάσσοντάς τον από την έκτιση της ποινής. Η οικογένειά του όμως βρίσκεται υπό μόνιμη επιτήρηση και ο Γκάο μπαινοβγαίνει στη φυλακή την περίοδο αυτή.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του δικηγόρου Γκάο Ζιγί είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του δικαστηρίου παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του στην αστυνομία να του δοθούν πληροφορίες για το πού βρίσκεται. «Είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι γι’ αυτό. Δεν μας είπαν τίποτε σχετικά με κάποια δικάσιμο ή απόφαση», είπε.

«Αυτό είναι σοκ. Αφότου τον είχαν πάρει πέρυσι δεν ακούσαμε τίποτε για το πού βρίσκεται ή εάν είναι υγιής», πρόσθεσε ο Γκάο.