Οι αφίξεις μεταναστών συνεχίζονται στα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας, σήμερα σε περιοχές της Καλαβρίας και της Καμπανίας, αφού τα λιμάνια της Σικελίας (που συνήθως αποτελούν τον κύριο προορισμό) δέχονται ήδη πρωτοφανή πίεση.
Κοντά στο Ρήγιο της Καλαβρίας αναμένεται να αποβιβασθούν περίπου χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» θα μεταφέρει στο Κοριλιάνο (Καλαβρία) και 99 γυναίκες με 230 ανήλικα.
Οι δήμοι της Κάτω Ιταλίας αναζητούν διαρκώς νέους χώρους για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην χώρα. Στο Σαλέρνο της Καμπανίας επίσης πρόκειται να φτάσουν 11 έγκυες γυναίκες και 256 ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων 13 είναι νεογέννητα.
Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικές κινήσεις στήριξης και αλληλεγγύης. Όπως αναφέρει ο Τύπος, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, ο Μάρκο Μινίτι, ευελπιστεί να υπάρξει χρήσιμη δραστηριοποίηση της Γαλλίας από την στιγμή που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τις περασμένες ημέρες ότι η Ιταλία πρέπει να βοηθηθεί στην διαχείριση και την όλη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Προς το παρόν, βέβαια, από το Παρίσι έγινε γνωστό ότι μπορεί να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία μόνο σε ό,τι αφορά τους αιτούντες άσυλο.
Σε δηλώσεις του προς το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την μεριά του, τόνισε: «είμαι σε συνεχή επαφή με την ιταλική κυβέρνηση, σήμερα και αύριο θα μιλήσουμε και πάλι. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αφήσει μόνη της την Ιταλία. Είμαστε στο πλευρό της Ιταλίας, κατανοούμε πλήρως την πρακτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και είμαι βέβαιος ότι θα την λύσουμε».
Από το Βερολίνο, τέλος, όπου μετέβη για την διάσκεψη της Ομάδας των Είκοσι (G20), o Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Η Ιταλία ανταποκρίθηκε πάντα στις υποχρεώσεις της, με διασώσεις στην θάλασσα και ανθρωπιστική υποδοχή και εννοεί να συνεχίσει, αλλά ζητά να συζητηθεί ο ρόλος των ΜΚΟ, της Frontex, οι οικονομικοί πόροι για να δραστηριοποιηθούμε στην Λιβύη και στις άλλες αφρικανικές χώρες και η δυνατότητα να διευρύνουμε τα προγράμματά μας».
Έως τώρα πάντως, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί επίσημα στη δυνατότητα να μην επιτραπεί η είσοδος στα λιμάνια της χώρας πλοίων που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά ανήκουν σε ξένα κράτη ή μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η είδηση διέρρευσε σε ανεπίσημο επίπεδο και δημοσιεύθηκε με έμφαση από τον Τύπο, αλλά πιθανότατα αποτελεί κυρίως έναν μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες για να υπάρξει νέος καταμερισμός ευθυνών και βαρών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.