Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε σήμερα για έναν χρόνο τις κυρώσεις που είχε αποφασίσει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, βάση των οποίων απαγορεύονταν κυρίως οι επενδύσεις στη χερσόνησο και οι εισαγωγές προϊόντων της στην Ένωση.
Οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ αναμένεται επίσης να παρατείνουν τις ερχόμενες εβδομάδες τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν σε βάρος της Ρωσίας και οι οποίες πλήττουν κυρίως τράπεζες, πετρελαϊκές και αμυντικές επιχειρήσεις, τις οποίες είχαν επιβάλει το καλοκαίρι του 2014 ως αντίδραση στην υποστήριξη που φερόταν να παρέχει η Μόσχα στην επίθεση των αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.
Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής που θα έχουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ η σύγκρουση, που προκάλεσε περισσότερους από 10.000 θανάτους σε τρία χρόνια, αναζωπυρώθηκε σε ένταση την άνοιξη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι χώρες των οποίων ήταν ανάδοχοι των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούσαν να θέσουν τέρμα στη σύγκρουση, αναμένεται να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την κατάσταση επί του εδάφους και να «συστήσουν» την ανανέωση των κυρώσεων αυτών, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Οι βαριές κυρώσεις που εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα παρατείνονται κάθε έξι μήνες. Έχουν στόχο κυρίως σχεδόν 150 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων προσκείμενοι στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που εγγράφονται στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τη χορήγηση κάθε είδους βίζας για μια χώρα της ΕΕ και παγώνει τα κεφάλαια που διαθέτουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι κυρώσεις που αφορούν την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την προσάρτηση της οποίας από τη Ρωσία αρνούνται να αναγνωρίσουν και χαρακτηρίζουν «παράνομη» οι Ευρωπαίοι, παρατείνονται από σήμερα και έως τις 23 Ιουνίου 2018 όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Τα μέτρα εφαρμόζονται στους πολίτες της ΕΕ και στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ. Περιορίζονται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», ανέφερε το Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί 28 κράτη-μέλη, σε ανακοίνωσή του.
Αφορούν κυρίως «την εισαγωγή προϊόντων από την Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη στην ΕΕ» και «τις επενδύσεις στην Κριμαία ή στη Σεβαστούπολη». Κανείς Ευρωπαίος και καμία επιχείρηση εγκατεστημένη στην ΕΕ δεν μπορεί ως εκ τούτου να αποκτήσει ακίνητα ή να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις.
Οι τουριστικές δραστηριότητες στην Κριμαία ή στη Σεβαστούπολη απαγορεύονται και τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια «δεν μπορούν να πραγματοποιούν σταθμούς στα λιμάνια της χερσονήσου της Κριμαίας, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».