Ερώτηση αναφορικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε χώρους εργασίας κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην Επίτροπο Απασχόληση, Μάριαν Τίσεν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν μέσω της Επιτρόπου της, τονίζεται ότι η οδηγία 2013/35/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίζει ειδικούς κανόνες και καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αφήνοντας τα κράτη-μέλη ελεύθερα να θεσπίζουν πιο αυστηρά προστατευτικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, η κ. Τίσεν, απαντώντας στον Δ. Παπαδημούλη τόνισε «πως η Επιτροπή είχε κινήσει έντεκα διαδικασίες για παραβάσεις λόγω μη μεταφοράς ή ελλιπούς μεταφοράς της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης της συμμόρφωσης των κρατών-μελών προς τη συγκεκριμένη οδηγία».
Αναφερόμενη στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κ. Τίσεν συμπλήρωσε πως «η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να νομοθετεί για το συγκεκριμένο θέμα, με την κύρια ευθύνη να εναπόκειται στα κράτη-μέλη».
Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει εάν υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν καθορίσει χαμηλότερα από τα επιτρεπτά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθώς επίσης και εάν έχουν συμμορφωθεί όλα τα κράτη-μέλη με την οδηγία για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου 2016.