Σε βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων θα μιλήσει σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να εξηγήσει την απόφασή του να πει «όχι» σε αλλαγή της Συνθήκης της Ε.Ε.

Η ομιλία έρχεται μία μέρα μετά τη δήλωση του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αναπληρωτή πρωθυπουργού, Νικ Κλεγκ, ότι η κίνηση αυτή «είναι κακή» για τη Βρετανία.

Πολλοί από τους βουλευτές αναμένεται να υποδεχθούν θετικά την κίνηση του πρωθυπουργού, ωστόσο, αρκετοί βουλευτές των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών πρόκειται να ασκήσουν κριτική στον Κάμερον και να τον κατηγορήσουν για «απομόνωση» της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την απόφασή του, λέγοντας ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Λονδίνου.

Η απόφαση του Κάμερον να μη δεχτεί η Βρετανία την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, οδήγησε σε ρήξη με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αντιδράσεις υπήρξαν, φυσικά, και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «χρειάζεται την Ευρώπη πιο πολύ από όσο η Ευρώπη χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο».