Σε μια πλήρη αμφισβήτηση των σχεδίων της εκτελεστικής εξουσίας σχετικά με την ασφάλεια, το Συνταγματικό Συμβούλιο ακύρωσε σήμερα μία διάταξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι προκειμένου να εμποδιστούν εκατοντάδες άνθρωποι να διαδηλώσουν κατά του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.
Το Συμβούλιο εκτιμά πως η εξουσία που δόθηκε στον νομάρχη να «απαγορεύσει τη διαμονή» σε ορισμένα σημεία και σε ορισμένες ημερομηνίες προσώπων «που επιδιώκουν να παρεμποδίσουν τη δράση των δημοσίων αρχών» ήταν πολύ ευρεία.
Η ακύρωση του άρθρου αυτού του νόμου του 1955 θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται ωστόσο να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παραταθεί το ειδικό αυτό καθεστώς έως την 1η Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανέφερε πως αυτό το μέτρο της απαγόρευσης διαμονής και κυκλοφορίας μπορεί να ληφθεί «χωρίς απαραίτητα να δικαιολογείται από την αποτροπή μιας προσβολής στη δημόσια τάξη». Και άρα χωρίς καμία σχέση με την τρομοκρατική απειλή.
Μια απλή υποψία «παρεμπόδισης» της δράσης των δημοσίων αρχών αρκεί.
Στη βάση αυτή ο νεαρός άνδρας, ο οποίος προσέφυγε στο Συνταγματικό Συμβούλιο, εμποδίστηκε να «διαμείνει σε ορισμένους δρόμους και διαμερίσματα του Παρισιού» στη διάρκεια μιας μεγάλης διαδήλωσης κατά του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις στις 28 Ιουνίου 2016.
Ο συνήγορος του Ραφαέλ Κεμπφ χαιρέτισε μια «αξιομνημόνευτη» απόφαση και δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Στη δημοκρατία, πρέπει να μπορούμε να διαδηλώνουμε και να παρεμποδίζουμε νόμιμα τη δράση των δημοσίων αρχών».
Εξέφρασε ωστόσο λύπη που αυτή η «αντίθετη στις θεμελιώδεις ελευθερίες» διάταξη θα επιβιώσει έως τις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, περίπου 639 μέτρα αυτού του τύπου ελήφθησαν «συγκεκριμένα» για να «εμποδίσουν πρόσωπα από το να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις» κατά του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις και κυρίως με την ευκαιρία της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα (COP 21).
Οι δικαστές εκτίμησαν πως αυτή η προσβολή στην ελευθερία κυκλοφορίας «πρέπει να συνδυάζεται με περισσότερες εγγυήσεις».
Είναι η έβδομη φορά μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015, οπότε και κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφαίνεται γι’ αυτήν, όμως αυτή η τελευταία απόφαση ελήφθη σε ένα ιδιαίτερο πλαίσιο.
Οι διαρροές στην εφημερίδα Le Monde του προσχεδίου του αντιτρομοκρατικού νόμου που αναμένεται να εισαχθεί το φθινόπωρο στο Κοινοβούλιο προκαλούν την αντίδραση δικαστών και οργανώσεων προάσπισης των δημοσίων ελευθεριών που καταγγέλλουν μια «διάχυση» στο κοινό δίκαιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που υποτίθεται ότι θα κηρυσσόταν κατά παρέκκλιση και θα είχε περιορισμένη διάρκεια.