Τελεσίγραφο στους Ταλιμπάν απηύθυνε ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ζητώντας τους να αδράξουν «την τελευταία ευκαιρία» για ειρήνευση, λίγες ημέρες μετά την καταστροφική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι.
Η κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη με τον Γάνι εξαιτίας της ιδιαίτερης επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. Διαδηλωτές ζητούσαν από τον Αφγανό πρόεδρο να παραιτηθεί στη διάρκεια βίαιων κινητοποιήσεων που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά την επίθεση.
«Προσφέρουμε μια ευκαιρία για ειρήνη, όμως δεν είναι μια πρόταση με απεριόριστη χρονική ισχύ (…) Είναι η τελευταία ευκαιρία, αδράξτε την ή υποστείτε τις συνέπειες», δήλωσε ο Γάνι με την ευκαιρία μιας πολυεθνικής διάσκεψης για την ειρήνη που πραγματοποιείται στην Καμπούλ.
Προς το παρόν οι Ταλιμπάν δεν έχουν απαντήσει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Γάνι έκανε αυτή την έκκληση ενώπιον εκπροσώπων περίπου 20 χωρών, οι οποίοι συμμετέχουν στη «Διαδικασία της Καμπούλ», μια διάσκεψη πάνω απ’ όλα συμβολική που έχει στόχο να κερδίσει τη διεθνή στήριξη σε μέτρα αποκατάστασης της ειρήνης.
Η διάσκεψη διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας: τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποιούν περιπολίες στους δρόμους της Καμπούλ, ενώ πολεμικά αεροπλάνα πετούν πάνω από την αφγανική πρωτεύουσα.
Οι κάτοικοι της πόλης είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που σημειώθηκε την Τετάρτη στη διπλωματική συνοικία, η χειρότερη εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, με την κυβέρνηση να κατηγορεί το δίκτυο Χακάνι, που συνδέεται με τους Αφγανούς Ταλιμπάν. Το δίκτυο Χακάνι έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά αιματηρών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, κυρίως εναντίον στρατιωτικών βάσεων και θέσεων του αφγανικού στρατού.
Ο Γάνι κατά την έναρξη της διάσκεψης δήλωσε ότι ο απολογισμός της επίθεσης είναι πλέον 150 νεκροί και 300 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί έχουν ακρωτηριαστεί ή φέρουν εγκαύματα.
Δεν είναι γνωστός ο ακριβής στόχος της επίθεσης, η οποία αναζωπύρωσε τις βαθιές πολιτικές και εθνοτικές διαφορές που αποδυναμώνουν την αφγανική κυβέρνηση.
Μετά την επίθεση εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Καμπούλ ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του Γάνι, ενώ ξέσπασαν και συγκρούσεις με την αστυνομία από τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις διαδηλωτές.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα και πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία για πέμπτη ημέρα κοντά στο σημείο της έκρηξης, ζητώντας την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Χανίφ Άτμαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Σαλαχουντίν Ραμπανί, που είναι πρόεδρος του τατζικικού κόμματος Τζαμιάτ, ζήτησε επίσης την παραίτηση Άτμαν. Όμως ο πρόεδρος Γάνι, που προέρχεται από την εθνότητα των Παστούν, είναι αντίθετος.
Ο Ραμπανί επέζησε από μια επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στη διάρκεια της κηδείας ενός εκ των νεκρών διαδηλωτών. Αμέσως μετά κατηγόρησε «τους τρομοκράτες μέσα στο σύστημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατηγόρησε εξτρεμιστές που έχουν εκπαιδευτεί σε κορανικές σχολές του Πακιστάν.