Ο ιταλός αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Μισέλ Μαρτόνε, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα οι περιέχονται στην δέσμη μέτρων την οποία παρουσίασε η κυβέρνηση Μόντι άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες -περιορισμένου χαρακτήρα- αλλαγές.

Ο Μαρτόνε επέμεινε στο θέμα της ετήσιας αναπροσαρμογής των συντάξεων βάσει της αύξησης του πληθωρισμού. «Μέχρι τώρα η προσπάθεια μας για βελτίωση του μέτρου ήταν καρποφόρα και βασίσθηκε σε αίσθημα ευθύνης και στην κατανόηση της όλης κατάστασης», είπε.

Η εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» σχολιάζοντας την δήλωση αυτή, σημειώνει ότι «εξετάζεται η πιθανότητα να αυξηθεί το ποσοστό των συντάξεων που θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση στο κόστος ζωής. Το νέο όριο που συζητείται είναι εκείνο των χιλίων τετρακοσίων ευρώ μηνιαίως».

Αρχικά, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε δηλώσει ότι «θα αναπροσαρμόζονται βάσει του πληθωρισμού μόνον οι συντάξεις εκείνες που δεν ξεπερνούν τα 960 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της κατώτατης σύνταξης». Χθες βράδυ όμως, η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο συμπλήρωσε ότι «το όριο αυτό μπορεί και να αυξηθεί, αν, βεβαίως εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να μην αλλάξει το συνολικό ύψος της δέσμης μέτρων».

Οι εναλλακτικές πηγές εσόδων, σύμφωνα με τον Τύπο, μπορεί να είναι οι συντάξεις που εξασφαλίσθηκαν με δεκαπενταετείς και εικοσαετείς εισφορές, ή εκείνες πρώην διευθυντικών στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με επιβολή -και στις δυο περιπτώσεις- έκτακτου φόρου.

Το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή η θυσία που επιβάλλεται στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση την ερχόμενη διετία ήταν και η αιτία της έντονης συγκίνησης της Φορνέρο, στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του πακέτου μέτρων «για την διάσωση της Ιταλίας» την προηγούμενη Κυριακή.