Σε δημοπρασία στο Παρίσι θα πωληθούν αύριο απλίκες που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ και προέρχονται από ένα κτίριο κατοικιών στο Φιρμινί, στην περιοχή του Λίγηρα.
Ωστόσο, η διασκόρπισή τους προκαλεί την αντίδραση των κατοίκων του κτιρίου αυτού, που ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι απλίκες από καμπύλο μέταλλο, χρώματος γκρι (57 από τις οποίες χρήζουν αποκατάστασης) εκτίθενται από την Παρασκευή στο Παρίσι και θα διατεθούν προς πώληση από τον οίκο Artcurial, μεμονωμένα, ανά δύο, πέντε, οκτώ ή δέκα. Το σύνολο αυτό των 28 λαχνών εκτιμάται στα 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Δημόσιου Γραφείου Στέγασης στο Φιρμινί (κεντρική Γαλλία) Φρανσουά Περιέ, τα έσοδα από την πώληση των απλικών οι οποίες προέρχονται από την αφαίρεση εξωτερικών θυρών διαμερισμάτων του κτιρίου κατοικιών του Κορμπυζιέ «θα χρησιμεύσουν στη χρηματοδότηση εργασιών συμμόρφωσης του κτιρίου με τους κανονισμούς πυροπροστασίας».
Ωστόσο δύο ενώσεις κατοίκων, που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Le Corbusier μιλούν για έναν «εν εξελίξει άπληστο και κουτό κατακερματισμό της κληρονομιάς του έργου του ελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier (1887-1965) στο Φιρμινί» και ζητούν «επείγουσα προστασία».
Σε επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού, η ένωση των Κατοίκων του Κτιρίου κατοικιών Le Corbusier στο Φιρμινί και η ένωση Le Modul’or ζητούν από το υπουργείο να «αρχίσει μια διαδικασία καταγραφής ως ιστορικών μνημείων».
Σε επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία διαβιβάστηκε στον δήμαρχο του Φιρμινί και στο υπουργείο Πολιτισμού, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Le Corbusier Αντουάν Πικόν κάνει λόγο «για ακαταλληλότητα της πώλησης αυτής» την ώρα που η πόλη η οποία «δηλώνει ότι είναι ο μεγαλύτερος τόπος Le Corbusier στην Ευρώπη» είναι σήμερα ιδιοκτήτης ενός κτιρίου που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από τον Ιούλιο του 2016.
«Μετά την ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση των κουζινών και των κλιμάκων από τη Μασσαλία, μετά τη λεηλασία της επίπλωσης στην Τσαντιγκάρ της Ινδίας, είναι εξαιρετικά θλιβερό να βλέπουμε το Φιρμινί να αντιμετωπίζει με περιφρόνηση ένα μη αμελητέο κομμάτι της κληρονομιάς του», γράφει.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τμήματος Σχεδίου του Οίκου Arcurial χαρακτηρίζει «εντελώς παράλογη την αντίδραση» ενώσεων κατοίκων και του Ιδρύματος Le Corbusier. «Εγώ βρήκα τις απλίκες αυτές εδώ και 10 και πλέον χρόνια, εν μέρει σε κακή κατάσταση και κανείς δεν ενδιαφερόταν γι αυτές. Τώρα που το Σπίτι Πολιτισμού του Φιρμινί περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, οι απλίκες αυτές γίνονται μείζον διακύβευμα της κληρονομιάς», γράφει ειρωνικά.