Παραδέχτηκε επίσημα η ιαπωνική κυβέρνηση ότι διοχέτευσε στο ετήσιο κυνήγι φαλαινών πόρους που προορίζονταν για τους πληγέντες από το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου.
Προσπαθώντας να τα «μπαλώσει», ο αξιωματούχος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Αλιείας, Τάτσουα Νακαόκου, ανέφερε ότι τα χρήματα εμμέσως και πάλι… προορίζονται για τους σεισμόπληκτους.
«Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μιας πόλης που ζει από τη φαλαινοθηρία και όμορων περιοχών», είπε. «Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή τρώνε κρέας φάλαινας και περιμένουν την επανάληψη της φαλαινοθηρίας», προσέθεσε.
Οι δηλώσεις ακολούθησαν μετά από καταγγελίες της οργάνωσης Greenpeace, ότι το Τόκιο ότι άντλησε περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης από το σεισμό και τα χρησιμοποίησε για την ενίσχυση της ασφάλειας των φαλαινοθηρικών.
«Η Ιαπωνία δεν μπορεί να σπαταλά χρήματα για να σκοτώνει φάλαινες στην Ανταρκτική την ώρα που ο λαός της υποφέρει», είπε ο υπεύθυνος της οργάνωσης στην Ιαπωνία, Τζουνίτσι Σάτο.
Η Ιαπωνία διαθέτει σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τις φαλαινοθηρικές της δραστηριότητες. Τον περασμένο Φεβρουάριο ωστόσο, το κυνήγι ολοκληρώθηκε ένα μήνα νωρίτερα, μετά από σειρά συγκρούσεων των ιαπωνικών πλοίων με ακτιβιστές.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει διεθνούς συνθήκης, η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, όμως η Ιαπωνία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο όνομα της επιστήμης, χωρίς να διαψεύδει ότι το κρέας των φαλαινών καταλήγει στο τραπέζι των Ιαπώνων.