Κοινή θέση για το θέμα της Συρίας αναμένεται να αναζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του G7, της ομάδας των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον μεταβαίνει στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να τη πείσει να εγκαταλείψει τη συμμαχία της με τη Δαμασκό.
Ο Τίλερσον θα συναντηθεί και με αξιωματούχους από χώρες συμμάχους από τη Μέση Ανατολή, πριν κατευθυνθεί στη Μόσχα.
Η Βρετανία έχει προτείνει απειλή με πολύ εστιασμένες κυρώσεις σε Ρώσους και Σύρους στρατιωτικούς.
Η κινητικότητα αυτή επιχειρείται μετά την τελευταία, αποτρόπαια, χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Η Δαμασκός, όπως σημειώνει το BBC, αρνείται πως εξαπέλυσε επίθεση με χημικά στην πόλη Khan Sheikhoun την περασμένη εβδομάδα, από την οποία βρήκαν φρικτό θάνατο 89 άνθρωποι.
Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε δήλωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία γνώριζε για την επίθεση με χημικά επειδή ένα drone πετούσε πάνω από νοσοκομείο της Khan Sheikhoun καθώς τα θύματα αναζητούσαν βοήθεια. Λίγες ώρες αργότερα το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε, κίνηση που οι ΗΠΑ πιστεύουν πως είχε στόχο να καλύψει την επίθεση.
Σε «αντίποινα», οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν το ένα πέμπτο των επιχειρησιακών αεροσκαφών της Συρίας σε από αέρος χτύπημα στην αεροπορική βάση Shayrat την Πέμτπη ενώ προανήγγειλαν και νέα χτυπήματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησαν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, πως δεν ήταν πια προς το στρατηγικό συμφέρον της Ρωσίας να στηρίζει τον Άσαντ.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σημείωσε πως οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν υψηλόβαθμούς Σύρους και Ρώσους αξιωματούχους που συμμετείχαν στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Εάν υιοθετηθούν, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, θα είναι οι πρώτες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων για το συριακό ζήτημα.