Διχάζει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το ζήτημα του Κοσόβου, καθώς διατυπώνονται αντιφατικές τοποθετήσεις είτε περί μη αναστρέψιμης ανεξαρτητοποίησης είτε περί ανάγκης  επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης με βάση το Ψήφισμα 1244.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της και θα επιμείνει στη μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υπογράμμισε δε πως η Μόσχα ζητεί την αυστηρή τήρηση των όσων προβλέπονται από το ψήφισμα 1244. Η Ρωσία στηρίζει την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε πως η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή αποτελεί πηγή ανησυχιών.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ανανέωσης των συνομιλιών σχετικά με το καθεστώς ή τα σύνορα του Κοσόβου.

Ως βάση για τις μελλοντικές σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, χαρακτήρισε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έκρινε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ιαπωνίας είπε ότι η χώρα του στηρίζει την ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και καταδίκασε τα τελευταία επεισόδια βίας στο Κόσοβο.

Η πρέσβης της Βραζιλίας κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ανανεώσουν τις συνομιλίες τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν, το συντομότερο δυνατό.

Ο εκπρόσωπος της Αυστρίας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο, της EULEX, σε συνεργασία με τις δύο πλευρές (Αλβανούς και Σέρβους) και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας αναφέρθηκε  στην έκθεση του επικεφαλής της UNMIK, Λαμπέρτο Ζανιέρ, που, όπως επισήμανε, δείχνει ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι σχετικά ειρηνική, ενώ κάλεσε την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της συμφιλίωσης και την εδραίωση της σταθερότητας στο Κόσοβο.

Ο εκπρόσωπος της Βοσνίας είπε ότι η χώρα του στηρίζει τις δραστηριότητες της UNMIK και της EULEX στο Κόσοβο για την προάσπιση των όσων προβλέπονται από το Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών για την περιοχή.

Οι πρέσβεις της Ουγκάντα και της Νιγηρίας υπογράμμισαν την ανάγκη της συμμετοχής και των δύο πλευρών σ’ έναν διάλογο, που στόχο θα έχει την εξεύρεση μιας λύσης, που θα είναι αποδεκτή για όλες τις πλευρές και με τη συμμετοχή όλων των εθνοτικών κοινοτήτων που ζουν στο Κόσοβο.

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Σερβίας και του Κοσόβου, Βουκ Γέρεμιτς και Σκεντέρ Χισένι με τις δύο πλευρές να παραμένουν ανυποχώρητες στις πάγιες θέσεις τους.

Μετά την τοποθέτηση των μονίμων αντιπροσώπων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας είπε ότι ποτέ στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει επιτευχθεί ανεξαρτησία με «εργαλείο» την απόσχιση και χωρίς την έγκριση του κράτους, το οποίο επηρεάζει η όλη διαδικασία. «Ορισμένοι είπαν ότι το Κόσοβο είναι μοναδική περίπτωση, αλλά το Δικαστήριο (της Χάγης) δεν υποστηρίζει αυτό στην απόφασή του. Τιμούμε το Δικαστήριο και τη γνωμοδότησή του, που λέει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, γεγονός που δεν σημαίνει όμως ότι είναι και σύννομη μ’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Γέρεμιτς.

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ο οποίος υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- σε αντίθεση με ό,τι είχε πει νωρίτερα ο κ. Γέρεμιτς- θεωρεί την περίπτωση του Κοσόβου μοναδική και ειδική. «Παροτρύνω τη Σερβία να άρει τα διπλωματικά εμπόδια που έχει στήσει στο Κόσοβο. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και η Σερβία θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία ελήφθη έπειτα από δικό της αίτημα», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Λαμπέρτο Ζανιέρ, κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να ξεκινήσουν διάλογο και απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές για συνεργασία προκειμένου ο διάλογος αυτός να μην έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα του Κοσόβου. Τόνισε ότι η πρόοδος στο Κόσοβο, αν και ορατή, είναι αργή και υπογράμμισε ότι η εντολή τόσο της UNMIK όσο και της EULEX στην περιοχή παραμένει η ίδια, παρά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Στην έκθεσή του ο Ζανιέρ αναφέρεται, επίσης, στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στο Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι η UNMIK θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, την αποκλιμάκωση της έντασης και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας