Το ένα πέμπτο της κοκαΐνης που παράγεται σε όλο τον κόσμο προέρχεται από μία και μόνη κοιλάδα. Ελεγχόμενη εν μέρει από τους μαοϊστές αντάρτες της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι», η φτωχότερη περιοχή του Περού, η κοιλάδα Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro, είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη και το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian μίλησε με τους καλλιεργητές κοκαΐνης, τους ενδιάμεσους και τα «βαποράκια» που περιγράφουν πώς γίνεται όλη η δουλειά.
Όπως εξηγεί στο βίντεο που ανέβασε ο Guardian, οι περισσότεροι από τους 400.000 κατοίκους της περιοχής απασχολούνται στην καλλιέργεια κοκαΐνης, καθώς κερδίζουν σχεδόν τα διπλάσια από ό,τι σε καλλιέργειες κακαόδεντρων.
«Άρχισα να δουλεύω σε ηλικία εννέα ετών. Δεν είχαμε τίποτα να φάμε ούτε λεφτά για να πάω στο σχολείο» λέει ένας από τους εργαζόμενους στον φακό του Guardian.
«Εμείς ως καλλιεργητές συλλέγουμε τα φύλλα, τα στεγνώνουμε και τα πουλάμε. Οι αγοραστές είναι εκείνοι που τα επεξεργάζονται και τα κάνουν σκόνη» περιγράφει ένας άλλος.
Η καλλιέργεια της κοκαΐνης δεν είναι παράνομη. Είναι όμως εκτός νόμου να επεξεργάζεσαι τα φύλλα με τέτοιο τρόπο που να γίνονται σκόνη. Αυτή είναι που αναμειγνύεται μεταξύ άλλων με οξύ και αλάτι και τρεις ημέρες αργότερα δίνει το γνωστό ναρκωτικό.
Εκτιμάται πως μέσα στη ζούγκλα της περιοχής υπάρχουν τουλάχιστον διακόσια αυτοσχέδια εργαστήρια παρασκευής κοκαΐνης.
«Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με την αστυνομία» λέει ένας από τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή της κοκαΐνης. «Αν σε δουν να μιλάς στην αστυνομία ή τον στρατό θα σε βρουν και θα σε σκοτώσουν».