Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεσμεύτηκε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα παρά τις νέες κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικές δυνάμεις κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.
Το Ιράν «δεν θα υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από τα δικαιώματά του» σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, επανέλαβε ο ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του στην πόλη Πακντάστ, νότια της Τεχεράνης.
Ο Αχμαντινετζάντ μίλησε δύο ημέρες αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς επέβαλαν μονομερείς κυρώσεις στο Ιράν μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ η οποία ανέφερε πως η Τεχεράνη έκανε δοκιμές σε σχέδια για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.
«Έχουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε για άλλη μια φορά: δεν έχουμε ατομική βόμβα, δεν θέλουμε ατομική βόμβα και δεν χρειαζόμαστε ατομική βόμβα», είπε ο Αχμαντινετζάντ στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar.
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Οι δυτικές δυνάμεις το αμφισβητούν και επιβάλλουν μια σειρά κυρώσεων προκειμένου να πειθαναγκάσουν την Τεχεράνη να αναστείλει το πρόγραμμά της.
«Πώς μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε κάτι που δεν υπάρχει; Είναι σαν να αποδεικνύεις ότι κάποιος είναι αθώος — είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να αποδείξει ότι είναι ένοχος», δήλώσε ο ιρανός πρόεδρος μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του.
“Και να είστε βέβαιοι ότι οποτεδήποτε αισθανθούμε την ανάγκη να κατασκευάσουμε μια ατομική βόμβα οπωσδήποτε δεν θα φοβηθούμε να το πούμε”, πρόσθεσε ο Αχμαντινετζάντ.
Ο πρόεδρος του Ιράν είπε επίσης ότι οι όποιες νέες κυρώσεις σχεδιάζουν οι δυτικές δυνάμεις θα αποδειχθούν μάταιες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εγκρίνει τέσσερις γύρους κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις πυρηνικές της δραστηριότητας.
«Δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί 32 χρόνια κατά συνέπεια ούτε τραπεζικές σχέσεις, άρα καμιά διαφορά, ουδεμία σχέση πριν, ουδεμία σχέση τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Αχμαντινετζάντ.
«Όσον αφορά τις άλλες (ευρωπαϊκές) χώρες, ενεργούν απλά σαν πειθήνιοι υπηρέτες των ΗΠΑ και οι ηγέτες τους απλά κάνουν άσχετα σχόλια», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Ούρι Ρόζενταλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος του Ιράν, περιλαμβανομένης της λήψης μέτρων εναντίον της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ώστε να εμποδιστούν διαφόρων τύπων ροές χρημάτων.
Ο ΥΠΕΞ Ρόζενταλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι συναλλαγές σε χρυσό και μετρητά που παρακάμπτουν τις κυρώσεις πρέπει να σταματήσουν, αξιωματούχοι-κλειδιά του Ιράν πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ενώ πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις και στην ιρανική ενεργειακή βιομηχανία.
Εντωμεταξύ δημοσκόπηση που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Κουίνιπιακ των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε σήμερα καταδεικνύει ότι ένας στους δύο αμερικανούς τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής δράσης του Ιράν εάν αποτύχουν οι κυρώσεις.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 33% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν έκριναν «όχι πολύ αποτελεσματικές» τις κυρώσεις, ενώ ένα 27% απάντησε ότι δεν είναι “καθόλου αποτελεσματικές”.
Στο ερώτημα σχετικά με την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν με στόχο να εμποδιστεί η χώρα να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο το 50% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν τάχθηκαν υπέρ, σε περίπτωση αποτυχίας των κυρώσεων, ενώ το 38% τάχθηκε κατά.
Κατά την ίδια δημοσκόπηση το 88% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι είναι «σχετικά» ή «πολύ» σοβαρή η απειλή που θέτει για την αμερικανική εθνική ασφάλεια η “προσπάθεια” του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο που καταγγέλλουν η Ουάσινγκτον και η ΕΕ — την οποία το Ιράν διαψεύδει.
Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά το διάστημα από την 14η ως την 20ή Νοεμβρίου σε δείγμα 2.552 αμερικανών ψηφοφόρων και έχει περιθώριο σφάλματος ±1,9%.