Έκπληκτος δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις σχετικά με τον τόνο που υιοθετεί το Λονδίνο για το θέμα του Γιβραλτάρ και ζήτησε ηρεμία.
«Η ισπανική κυβέρνηση είναι λιγάκι έκπληκτη από τον τόνο των δηλώσεων που έρχονται από την Βρετανία, μία χώρα γνωστή για την αυτοκυριαρχία της», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Μαδρίτη, όπως αναφέρει το reuters.
Ο Αλφόνσο Ντάστις αναφερόταν στις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των Τόρις Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος θεωρεί ότι η Τερέζα Μέι θα ήταν έτοιμη να κάνει πόλεμο για να υπερασπισθεί το Γιβραλτάρ, όπως έκανε πριν από 35 χρόνια η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φόλκλαντ.
Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ παραμένει αμετάβλητη και δεν μπορεί να μεταβληθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και του ίδιου του Γιβραλτάρ.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται προς τη χορήγηση στην Ισπανία δικαιώματος βέτο απέναντι στη διαμόρφωση του καθεστώτος των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων του Γιβραλτάρ με το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο έσπευσε σήμερα να ζητήσει από την Ε.Ε. να αποσύρει από το προσχέδιο του οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του Brexit την αναφορά στο Γιβραλτάρ.
«Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters.
Φάμπιαν Πικάρντο: «Το Γιβραλτάρ δεν θα γίνει διαπραγματευτικό χαρτί»
Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ επέκρινε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση να χορηγηθεί δικαίωμα βέτο στην Ισπανία σχετικά με την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στον βρετανικό θύλακα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.
Το μέλλον του Γιβραλτάρ έχει αναδειχθεί σε θέμα τριβής μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 29 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου Λονδίνου-ΕΕ, «αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ένωση, καμία συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εφαρμοσθεί για τον θύλακα του Γιβραλτάρ χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Βασίλειο της Ισπανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Ο κ. Τουσκ, ο οποίος εννοεί να προσφεύγει στις αναγωγές με το διαζύγιο και την αγωγή διαζυγίου, συμπεριφέρεται σαν απατημένος σύζυγος που εκμεταλλεύεται τα παιδιά», δήλωσε ο Φάμπιαν Πικάρντο στο πρακτορείο Reuters.
Ο Πικάρντο θεωρεί ότι η Ισπανία προσπαθεί να τρομοκρατήσει το Γιβραλτάρ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της επιτρέπει να το κάνει, ενώ διακηρύσσει ότι ο βρετανικός θύλακας δεν θα επιτρέψει να γίνει διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούμε σε διαπραγματευτικό χαρτί και να γίνουμε θύμα του Brexit αφού δεν είμαστε οι υπαίτιοι του Brexit: ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα το να γίνουμε στόχος ισοδυναμεί με το να επιτραπεί στην Ισπανία να συμπεριφέρεται ως νταής», δήλωσε.
Ο Πικάρντο ζήτησε την αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ από το σχέδιο των οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων. «Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», είπε.