Η Κίνα εγκαινίασε μια «επιχείρηση γοητείας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ανάληψη καθηκόντων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταβάλλοντας τη στάση της στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και στέλνοντας σήμα για στενότερη συνεργασία σε μια σειρά άλλων τομέων, είπαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Ευρωπαίοι πρέσβεις στις Βρυξέλλες και στο Πεκίνο αντιλαμβάνονται μια μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος από τη μεριά της Κίνας να βρει συμμάχους πρόθυμους να υπερασπιστούν την παγκοσμιοποίηση εν μέσω φόβου ότι ο Τραμπ μπορεί να υπονομεύσει το παγκόσμιο εμπόριο με προστατευτικές πολιτικές του τύπου «America First» (Πρώτα η Αμερική, προεκλογικό σύνθημά του).
«Ο Τραμπ σπρώχνει την Κίνα και την Ευρώπη πιό κοντά», είπε ένας διπλωμάτης με βάση στο Πεκίνο, επικαλούμενος την κινέζικη υποστήριξη για το εμπόριο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τα Ηνωμένα Έθνη, όλα τομείς όπου ο νέος αμερικανός πρόεδρος αναζητά αλλαγή πλεύσης.
Τέσσερις ανώτατοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ σε στενή επαφή με τους Κινέζους είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι και αυτοί βλέπουν ότι υπάρχει ευκαιρία να επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα προόδου σε επιχειρηματικά θέματα που κινούνται πολύ αργά εδώ και χρόνια, μεταξύ των και μια ειδική συνθήκη που θα αυξάνει τη ροή επενδύσεων.
Οι επιχειρηματικές ομάδες στην ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικές, εκφράζοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους, όπως και οι αμερικανοί ομόλογοί τους, με τη μειωμένη πρόσβαση στην αγορά της Κίνας ενώ πιέζουν για πιό συγκεκριμένη απάντηση.
Μεταξύ άλλων, η Κίνα έχει ζητήσει από ευρωπαίους αξιωματούχους την αλλαγή της ημερομηνίας της ετήσιας συνόδου κορυφής με την ΕΕ, νωρίτερα από τον συνήθη μήνα του Ιουνίου, μετέδωσε το Reuters, ενώ οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να εξευρεθεί κατάλληλη ημερομηνία.
Η σύνοδος είναι ένας τρόπος, είπαν, για την Κίνα να επαναλάβει το μήνυμα του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο, που εξέφραζε μια σθεναρή υποστήριξη του ανοικτού εμπορίου και των παγκόσμιων σχέσεων.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα, δεν έχουν δει ακόμα την αλλαγή που πρεσβεύει το Πεκίνο να μετατρέπεται σε λιγότερο προστατευτισμό. Οι σχέσεις όμως έχουν αλλάξει κατά μεγάλο βαθμό από την τεταμένη σύνοδο το 2016 μεταξύ Κίνας και ΕΕ η οποία είχε επισκιαστεί από απόφαση ενός διεθνούς δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι οι απαιτήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα είναι παράνομες. Η σύνοδος έληξε χωρίς το σύνηθες κοινό ανακοινωθέν.
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στις 6 και 7 Απριλίου στη θερινή κατοικία του Τραμπ, Μαρ-Α-Λάγκο, παρότι το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τις συναντήσεις. Κινέζος διπλωμάτης ανέφερε ότι το Πεκίνο ζητούσε «προβλεψιμότητα» από τον Τραμπ.
Η ΕΕ παραμένει επιφυλακτική για την κατεύθυνση του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου, ανήσυχη από τις τεράστιες εξαγωγές ατσαλιού της Κίνας, τη στρατικοποίηση των νησιών της Νότιας Σινικής Θάλασσας και μια στροφή προς μεγαλύτερη αυταρχικότητα υπό την ηγεσία του Σι. Προσβλέπει όμως σε διμερή συμφωνία επενδύσεων για να συνεργαστεί εμπορικά με την Κίνα και να αφαιρέσει επαχθείς κανονισμούς που της επιβάλλει να μοιραστεί τεχνογνωσία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναίκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πέρσι, η άμεση επένδυση της Κίνας στην ΕΕ αυξήθηκε αλματωδώς κατά 77% σε πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με το 2015, ενώ οι αγορές της ΕΕ στην Κίνα έπεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την εταιρεία Rhodium Group που ειδικεύεται στις αναλύσεις παγκόσμιων τάσεων διάσπασης σε αγορές. Οι αριθμοί εκφράζουν την ανισορροπία μεταξύ επενδύσεων των δύο μεγαλύτερων αγορών του κόσμου, που περιλαμβάνουν, από πλευράς ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία, της οποίας η κυβέρνηση ελπίζει σε μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ενώ διαπραγματεύεται την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια συμφωνία επενδύσεων θα βοηθήσει να μειώσει την κριτική στην Ευρώπη τέτοιων ανισόρροπων σχέσεων, αλλά οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2013 απαιτούν να ανοιχτεί το Πεκίνο σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνολογία και οι οικονομικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εκτός κρατικών επεμβάσεων.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζου Σιοτσουάν ανέφερε την Κυριακή ότι θα ανοίξει ένας σημαντικός αριθμός κλάδων, και πρόσθεσε ότι «θέλουμε η Κίνα να αντιμετωπιστεί δίκαια στο εξωτερικό».
Ένας κινέζος διπλωμάτης είπε ότι η ΕΕ ήταν «υπερβολικά φιλόδοξη». Η επίσημη αναφορά της προτεινόμενης συνθήκης Κίνας-ΕΕ έχει αφαιρεθεί από τη φετεινή έκθεση εργασίας του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, το οποίο σύμφωνα με διπλωμάτες ελλοχεύει τον κίνδυνο να δημιουργήσει σύγχιση ως προς το μήνυμα της Κίνας.
«Ελπίζαμε ότι η ομιλία του προέδρου Σι στο Νταβός θα μας ανύψωνε από τα λόγια περί ίσης μεταχείρησης σε μια σαφή δέσμευση να γίνουν τα λόγια πράξη», είπε ο Γιόεργκ Βούτκε, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα.
Ο Ντάνκαν Φρίμαν, ειδικός επί της Κίνας στο πανεπιστήμιο Κολέγιο της Ευρώπης στο Βέλγιο, είπε ότι η συνθήκη αγγίζει τα βασικά θέματα του πώς δουλεύει η οικονομία. «Αυτό την καθιστά πολύ, πολύ δύσκολη για συζήτηση από την κινεζική πλευρά», είπε.