Τις συνθήκες του δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες σε βουνό της κεντρικής Ιαπωνίας έπειτα από την πτώση χιονοστιβάδας που προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων -μαθητών Γυμνασίου και ενός καθηγητή τους -ενώ άγνωστο παραμένει γιατί αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των αρχών για χιονοστιβάδες και το αν η ομάδα των ορειβατών διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα εξετάσουν οι ερευνητές.
Η χιονοστιβάδα, όπως αναφέρει το Reuters, καταπλάκωσε τους μαθητές που βρίσκονταν σε απόσταση 50 μέτρων από μια πλαγιά πάνω από μια πίστα του σκι και ανήκαν σε μια 48μελή ομάδα που πραγματοποιούσε εκδρομή.
Τριάντα-οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο από αυτούς σοβαρά.
Επιζώντες δήλωσαν στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ότι οι μαθητές έκαναν προπόνηση σε δασώδη περιοχή στο Νάσου, μια πόλη στην περιφέρεια Τοσίγκι, που απέχει 160 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, όταν ξαφνικά άκουσαν κάποιους να τους καλούν να κρυφτούν και να φωνάζουν «Χιονιστιβάδα, φύγετε από εκεί!».
«Έπειτα από ένα δευτερόλεπτο βρισκόμουν θαμμένος στο χιόνι μέχρι τον λαιμό. Το πρόσωπό μου ήταν ακάλυπτο και έτσι κατάφερα να απεγκλωβιστώ. Ήταν τρομακτικό», λέει ένας 16χρονος μαθητής.
Οι μαθητές που έχασαν τη ζωή τους, όλοι ηλικίας 16 και 17, προέρχονταν από το λύκειο της Οταβάρα, ένα σχολείο της περιοχής που φημίζεται για τις επιτυχίες των μαθητών του στην ορειβασία, και προηγούνταν των υπόλοιπων όταν σημειώθηκε η χιονοστιβάδα κατά την τελευταία μέρα της τριήμερης εκδρομής τους. Την ώρα εκείνη ίσχυε προειδοποίηση για χιονοστιβάδα.
Ο πατέρας του 16χρονου Κοσούκε Σάτο, ενός από τα θύματα, δείχνει το σκισμένο αντιανεμικό τζάκετ που φορούσε ο γιός του.
«Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω», λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο TBS πνίγοντας τα δάκρυά του.
Η ομάδα άλλαξε το αρχικό της σχέδιο για ορειβασία σε γειτονικό βουνό εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης και των ισχυρών ανέμων και προτίμησε να κάνει πρακτική εξάσκηση περπατώντας στο πυκνό χιόνι σε μια απόκρημνη πλαγιά, έγραψαν τα μμε.
«Η άνοιξη είναι πολύ πιο επικίνδυνη εποχή σε ό,τι αφορά στις χιονοστιβάδες σε σχέση με τον χειμώνα», είπε στο δίκτυο TV Asahi ο ορειβάτης Κεν Νογκούτσι, ο οποίος έχει ο ίδιος επιζήσει από πολλά τέτοια ατυχήματα.
Άλλοι ειδικοί απέδωσαν το δυστύχημα στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και στην πτώση φρέσκου χιονιού πάνω στο παλιό.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της περιφέρειας Τοσίγκι δήλωσε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στο αν υπήρξε ή όχι λάθος εκτίμηση και ειδικά από την Αθλητική Ομοσπονδία του Γυμνασίου Τοσίγκι, που χρηματοδότησε την εκδρομή.
Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αλλά είπε ότι οι αρχές εξετάζουν ακόμη αν οι μαθητές διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, περιλαμβανομένων συσκευών εντοπισμού θυμάτων χιονοστιβάδων.
Ο Ατσουχίτο Μασουγκούτσι, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι η εκπαίδευση των μαθητών στο βουνό πραγματοποιείται επί δεκαετίες.
«Διεξάγεται από τους ειδικούς μας στο βουνό και βασιστήκαμε στη δική τους κρίση για τις συνθήκες και ουσιαστικά για την πραγματοποίηση της εκδρομής. Εκείνοι είναι οι ειδικοί», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Το κάνουμε για πάνω από 50 χρόνια. Αυτό ήταν το πρώτο δυστύχημα».