Περίπου 36 εκατ. Ισπανοί (από τους οποίους, γύρω στα πέντε εκατ. είναι άνεργοι) προσέρχονται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν την κυβέρνηση που (ευελπιστούν πως) θα τους βγάλει από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 60 ετών. Η ψηφοφορία μπορεί να είναι ακόμη ένα 24ωρο μακριά, ωστόσο ο νικητής μας είναι ήδη γνωστός. Του έχουν χαρίσει την πρωτιά οι 11 δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Θα είναι ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), ο οποίος παρουσιαζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή να διατηρεί ένα «μη αναστρέψιμο» προβάδισμα έως και 17 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Σοσιαλιστών (PSOE) του Θαπατέρο και του υποψηφίου τους για την πρωθυπουργία Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα. Εάν η παραπάνω πρόβλεψη τελικώς επαληθευθεί στην κάλπη, τότε τη Δευτέρα στην Ισπανία θα έχουμε μια κυβέρνηση με 198 βουλευτές (από τους συνολικά 350), δηλαδή με τη μεγαλύτερη αυτοδυναμία των τελευταίων 29 ετών.

Ωστόσο, πέρα από τον νικητή των αυριανών εκλογών, αδιαμφισβήτητα είναι και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η Ισπανία, η οποία είδε έντρομη τις προηγούμενες ημέρες το επιτόκιο δανεισμού της να εκτινάσσεται κοντά στο επικίνδυνο 7% και το spread των δεκαετών ομολόγων της (η διαφορά απόδοσης ανάμεσα σε αυτά και τα αντίστοιχα γερμανικά) να φλερτάρει με τις 500 μονάδες βάσης.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», ο Ραχόι ακόμη κι αν αύριο κερδίσει με την εντυπωσιακή διαφορά του 14% έως 17% που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα έχει περιθώρια για πανηγυρισμούς. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να πανηγυρίζει την ώρα που η χώρα του κινδυνεύει να χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές; Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους, ο 56χρονος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δεσμεύθηκε για τη λήψη μέτρων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ακόμη και πριν από την… ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης (η Βουλή δεν προβλέπεται να συγκροτηθεί σε σώμα πριν από τις 13 Δεκεμβρίου). Μάλιστα, ο Ραχόι δήλωσε πως έχει ήδη έρθει σε σχετική συνεννόηση με τον απερχόμενο Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Θαπατέρο (ο οποίος, εάν προχωρήσει το παραπάνω σενάριο, θα κληθεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός να υπογράφει τα Προεδρικά Διατάγματα που θα του παραδίδει ο Ραχόι μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης).