«Μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στη Συρία εκφράζει η Κίνα, επτά μήνες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης, η οποία καταπνίγεται στο αίμα από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η συστηματική καταστολή έχει κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 3.500 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
«Καλούμε τις ενεχόμενες πλευρές στη Συρία να βάλουν τέλος στη βία, να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την τάξη μόλις καταστεί δυνατόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν υπενθυμίζοντας ότι το Πεκίνο ζητεί από τη Δαμασκό να εφαρμόσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που προβλέπει την απελευθέρωση των διαδηλωτών και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις πόλεις.
Σχετικά με ενδεχόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμία του Πεκίνου είναι «να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στις εντάσεις στη Συρία, στη διευκόλυνση της επίλυσης των διαφορών μέσω του πολιτικού διαλόγου και στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», είπε ο εκπρόσωπος.
Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, προέβαλαν το βέτο τους ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 4 Οκτωβρίου, για να αντιταχθούν στο σχέδιο απόφασης των δυτικών χωρών που απειλούσε με στοχευμένα μέτρα το συριακό καθεστώς.
Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα, η Κίνα μετέβαλε τη θέση της και κάλεσε τη Δαμασκό «να ενεργήσει ταχύτερα για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».
Η Κίνα είναι πρώτου μεγέθους προμηθευτής του συριακού καθεστώτος στον στρατιωτικό τομέα.