Δύο αντίθετα σχέδια για την έξοδο από την κρίση προτείνουν στα εκλογικά τους προγράμματα το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (PP),  το μεγάλο φαβορί για τις επερχόμενες εκλογές της 20ής Νοεμβρίου και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE).

Συγκεκριμένα προτείνουν τα εξής:

Απασχόληση

PP: απλοποίηση συμβάσεων εργασίας και επικράτηση της συλλογικής σύμβασης επί της κλαδικής. Εισαγωγή επιδότησης 3.000 ευρώ για τη θέση απασχόλησης του πρώτου απασχολούμενου κάθε νέας επιχείρησης.

PSOE: «Ευρεία συμφωνία για την απασχόληση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους και τα πολιτικά κόμματα. Επιστροφή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις συμβάσεις εργασίας σταθερής απασχόλησης και επιβαρύνσεις για τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης.

Δημόσιες δαπάνες

PP: «Πρόγραμμα λιτότητας που θα περιλαμβάνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, θα καταργήσει όλες τις περιττές δαπάνες και θα εισαγάγει κίνητρα παραγωγικότητας». Μείωση του αριθμού των οργανισμών του δημόσιου τομέα.

PSOE: Τόνωση της οικονομίας μέσω κραιτκών επιχορηγήσεων, αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας μέχρι το 2015 και προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εφαρμογή ενός είδους “σχεδίου Μάρσαλ” για την τόνωση της ανάπτυξης.

Φορολογία

PP: Φορολογικές μειώσεις υπέρ «της μείωσης των δαπανών, της επενδυτικής δραστηριότητας και της απασχόλησης», μείωση φορολογίας για τις πολυμελείς οικογένειες, για τις μικρές επιχειρήσεις και για την αγορά κατοικίας.

PSOE: Αύξηση της φορολογίας επί του καπνού και του αλκοόλ, πλην του κρασιού και της μπύρας, για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας. Εισαγωγή νέου φόρου για τις μεγάλες περιουσίες και δημιουργία υπηρεσίας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Ενέργεια

PP: Ενεργειακή πολιτική που εγγυάται την ανταγωνιστικότητα, την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και δεν βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια.

PSOE: Σταδιακή και εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος για την ανάπτυξη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και σταδιακή διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών από το 2013 μέχρι το 2028.

Υγεία

PP: Μεταρρύθμιση για τη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της ποιότητας των παροχών.

PSOE: Εγγύηση ενός δημοσίου, δωρεάν και οικουμενικού συστήματος υγείας με καλύτερη διαχείριση και περισσότερα μέσα. Υπεράσπιση του νόμου για τις αμβλώσεις.

Εκπαίδευση

PP: Νέο σύστημα επιλογής εκπαιδευτικών «που προσελκύει τους καλύτερους» και «αναγνώριση με νόμο των εκπαιδευτικών ως δημοσίων λειτουργών».

PSOE: Νέο σύστημα επιλογής εκπαιδευτικών για την προσέλκυση των καλυτέρων.