Η Ιαπωνία δέχτηκε μόλις 28 πρόσφυγες το 2016, την ώρα που οι αιτήσεις ασύλου κατέγραψαν ρεκόρ, όπως αναφέρει κυβερνητικό έγγραφο με αυριανή ημερομηνία δημοσίευσης, γεγονός που υπογραμμίζει την επιφυλακτικότητα της χώρας να δεχθεί ξένους πολίτες.
Το 2016, 10.901 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ιαπωνία, ποσοστό κατά 44% υψηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα όταν η χώρα είχε δεχτεί 27 πρόσφυγες.
Από τους πρόσφυγες που έγιναν δεκτοί, 7 ήταν από το Αφγανιστάν, 4 από την Αιθιοπία και 3 από την Ερυθραία, σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο είδε το Reuters. Δεν είναι σαφές αν Σύροι υπέβαλαν αίτηση ασύλου ή αν τους χορηγήθηκε άσυλο.
Η μετανάστευση είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Ιαπωνία, όπου πολλοί Ιάπωνες αισθάνονται υπερήφανοι για την πολιτιστική και εθνική ομοιογένεια, ακόμα και αν ο πληθυσμός γηράσκει και το εργατικό δυναμικό μειώνεται.
Παρότι η χώρα είναι μεγάλος δωρητής σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής, η Ιαπωνία είναι επιφυλακτική ως προς την χαλάρωση της πολιτικής ασύλου και της αποδοχής μεταναστών εργατών στο έδαφός της.
Τον περασμένο μήνα, η οργάνωση Human Rights Watch χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πολιτική της Ιαπωνίας ως προς τους αιτούντες άσυλο καλώντας την να δεχτεί περισσότερους και να ενισχύσει την προστασία των μεταναστών εργατών.
Το χαμηλό ποσοστό προσφύγων που δέχεται η Ιαπωνία έρχεται σε αντίθεση με εκείνο των ευρωπαϊκών χωρών, που τον περασμένο χρόνο δέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο οι οποίοι εγκατέλειψαν εμπόλεμες και φτωχές χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η Ερυθραία.
Η Γερμανία δέχτηκε πέρυσι 745.545 αιτήσεις ασύλου, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την ίδια περίοδο το Βερολίνο έκανε δεκτές περισσότερες από 256.000 αιτήσεις.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου τον περασμένο χρόνο, η Ιαπωνία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος δωρητής στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεισφέροντας 165 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεισφέρει 2,8 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης μέσα σε μια τριετία από το 2016.
Επίσης η Ιαπωνία θα δεχτεί έως και 150 σύρους μαθητές με τις οικογένειές τους στο πλαίσιο προγράμματος υποτροφιών.
Ωστόσο υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των προσφύγων και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της διστακτικότητας της Ιαπωνίας να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες.
Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο επιβλέπει τη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα στους αιτούντες άσυλο, αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία καθώς δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.
Τον περασμένο χρόνο, οι αιτούντες άσυλο από την Ινδονησία βρίσκονταν στην πρώτη θέση της λίστας των ξένων που έφθασαν στην Ιαπωνία και ακολουθεί το Νεπάλ, οι Φιλιππίνες και η Τουρκία.
Παρότι δεν τους δόθηκε καθεστώς πρόσφυγα, 97 άνθρωποι έγιναν δεκτοί στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.
Έρευνα του Reuters τον περασμένο χρόνο έδειξε ότι κάποιοι αιτούντες άσυλο εργάζονται σε δημόσια έργα εν μέσω της έλλειψης ιαπώνων εργατών σε κατασκευαστικά έργα.
Με την Ιαπωνία να αντιμετωπίζει τις χειρότερες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό από το 1991, οι αρχές επεξεργάζονται τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερους ξένους εργάτες. Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση επεξέτεινε το εύρος ενός συστήματος αποδοχής εκπαιδευόμενων εργατών από αναπτυσσόμενες χώρες, καθιερώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο καθεστώς χορήγησης βίζας για νοσοκόμες και ντόπιες οικιακές βοηθούς.