Μαχητικά της συριακής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν μια συνοικία της πόλης Χομς που ελέγχεται από τους αντάρτες, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με διασώστες και με μια οργάνωση που παρακολουθεί τιε εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

Σύμφωνα με ένα φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης, τα αεροσκάφη του συριακού καθεστώτος έβαλαν στο στόχαστρο αντάρτες στη συνοικία αλ Ουαέρ αφού οι τελευταίοι άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένων περιοχών της Χομς που ελέγχονται από τη Δαμασκό.

Η αλ Ουαέρ είχε γλιτώσει τους τελευταίους μήνες από τους βομβαρδισμούς των συριακών και των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων που είχαν υποστεί άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές, ιδίως στην επαρχία Ιντλίμπ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι στον βομβαρδισμό αυτόν σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Η Συριακή Πολιτική Άμυνα, μια οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, δεν ανακοίνωσε κάποιον συνολικό απολογισμό. Ανέφερε μόνο στη σελίδα της στο Facebook ότι χτυπήθηκε η κεντρική αλ Ουαέρ και ότι ένα μέλος της τραυματίστηκε ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην αλ Ουαέρ και δήλωσε ότι ονομάζεται Οσάμα Άμπου Ζέιντ, είπε ότι επί μήνες δεν είχαν σημειωθεί σοβαροί βομβαρδισμοί στην περιοχή. «Χθες, ξαφνικά κλιμακώθηκαν» σημείωσε στο μήνυμα που έστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Ένα στρατιωτικό δημοσιογραφικό όργανο της Χεζμπολάχ, στενού συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε ότι ο στρατός εκτόξευσε ρουκέτες και ότι αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρεις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών που παραβίασαν την εκεχειρία. Το Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε ότι ρουκέτες έπεσαν στη συνοικία Αμπασίγια, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την αποχώρηση των ανταρτών και των οικογενειών τους από την αλ Ουαέρ. Με βάση παρόμοιες συμφωνίες σε άλλες περιοχές της δυτικής Συρίας οι αντάρτες αποχώρησαν, παίρνοντας μαζί τον ελαφρύ οπλισμό τους, και κατευθύνθηκαν κυρίως στο Ιντλίμπ. Τον Σεπτέμβριο έφυγαν από την Ουαέρ περίπου 120 μαχητές και οι οικογένειές τους αλλά το Παρατηρητήριο υπολογίζει ότι έχουν απομείνει στην περιοχή αυτή πολλές χιλιάδες ακόμη.