Η Ρωσία μονίμως και πάντοτε τάσσεται υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών., τόνισε ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια.
Στη συνάντηση, είπε ο κ. Μουράτοφ που παλιότερα είχε διατελέσει πρέσβης στην Κύπρο, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, αναφορικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Ο κύριος Μουράτοφ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι πάρα πολλές μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν τα γραφεία τους στην Κύπρο, η οποία κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία.
Εξέφρασε, επίσης, την ευαρέσκειά του για την προοπτική που διανοίγουν οι έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων για την Κύπρο και το λαό της, διευκρινίζοντας ότι δεν συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο Χριστόφια.
Ο κύριος Μουράτοφ επισκέπτεται την Κύπρο με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμού Φιλίας.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι στόχος είναι να δοθεί συνέχεια και ώθηση στη συνεργασία των δύο χωρών, στη βάση των σχέσεων ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης, που αποδεικνύονται στην πράξη πολύ ισχυρές στο πέρασμα των χρόνων.
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεπή και σταθερή στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία, όπως ανέφερε, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Μουράτοφ διάβασε στην εκδήλωση μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία επιθυμεί την ενεργό συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, βασισμένη σε ειλικρινή αισθήματα φιλίας, αμοιβαίας συμπάθειας και κοινό όφελος.
Η πορεία μας, προσθέτει, προς τη διεύρυνση της συνεργασίας αυτής είναι η εγγύηση της παραπέρα ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών και λαών μας και της εδραίωσης της ειρήνης και σταθερότητας στο ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο.