Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο ινδικό Κασμίρ, όπου εδώ και έξι εβδομάδες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 50 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με την αστυνομία σε διαφορετικά σημεία της περιοχής των Ιμαλαΐων όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ανεβάζοντας στους 30 τον αριθμό των νεκρών από τις βίαιες συγκρούσεις.

Ο πρωθυπουργός του ινδικού Κασμίρ Όμαρ Αμπντουλάχ μετέβη στο Νέο Δελχί για να ζητήσει έκτακτες ενισχύσεις προκειμένου να δοθεί τέλος στις χειρότερες αντικυβερνητικές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Αμπντουλάχ συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σίνγκ και τον υπουργό Εσωτερικών Παλανιαπάν Χινταμπαράμ.

«Δυστυχώς, έχουμε βρεθεί σε έναν κύκλο βίας όπου οι διαμαρτυρίες οδηγούν σε θανάτους, οι θάνατοι σε μεγαλύτερες διαμαρτυρίες, που οδηγούν σε ακόμα περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών», δήλωσε ο Αμπντουλάχ σε συνέντευξη Τύπου. «Ο κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της Ινδίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια στο Κασμίρ ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου, όταν ένας 17χρονος μαθητής πέθανε αφού χτυπήθηκε από ένα δακρυγόνο που πέταξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Σριναγκάρ, τη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ.